Ειδησεογραφικό site

Το σχέδιο Τσίπρα για Παπανδρέου – Γιατί δεν μιλάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό

85

Του Σπύρου Νάννου

Στις 24 Μαΐου του 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου περίμενε «καρτερικά» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογράφοι και εικονολήπτες ήταν έτοιμοι να απαθανατίσουν τη συγκεκριμένη συνάντηση, που θα γινόταν σε πολύ βαρύ κλίμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε, τον πήρε… αγκαζέ ο Γιώργος Παπανδρέου και περπάτησαν μαζί στο γραφείο. Οι γκριμάτσες του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειχναν από την αρχή ότι δεν… ήθελε να πάει στη συνάντηση. Η χειραψία έγινε κάτω από… πιέσεις, ενώ το βαρύ κλίμα φάνηκε και στο… κέρασμα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει τα εξής μπροστά στις κάμερες: «Ένα ποτήρι νερό μόνο θέλω, γιατί ο καφές θα είναι πικρός».

Από τότε πέρασαν τρία χρόνια. Και οι δύο άλλαξαν. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφήνοντας την πρωθυπουργία, επέλεξε να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διαλέξεις, ενώ δεν έλειψε από καμία συνεδρίαση της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, της οποίας και σήμερα είναι πρόεδρος. Δεν είχε μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μια τακτική που ακολούθησε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες περίπου  στέλνοντας την επιστολή-φαρμάκι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε… πρόσωπο. Από καθαρά αντισυστημικός έγινε κλασικός «θεσμικός» παράγοντας, αφού βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, εφόσον γίνουν εκλογές και επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση (χωρίς όμως αυτοδυναμία). Όμως το θέμα είναι πως αμφότεροι άφησαν στην άκρη τις όποιες πολιτικές αντιπαλότητες έχουν και δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δεν σχολίασαν την επιστολή… πολέμου του πρώην πρωθυπουργού με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί ξεκινάει το… παρασκήνιο!

 Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης είχαν πολύωρες συσκέψεις για το πώς πρέπει να διαχειριστεί το θέμα η Κουμουνδούρου. Αποτέλεσμα δεν υπήρχε, αφού μια απάντηση του κόμματος στην επιστολή του Παπανδρέου θα προκαλούσε τριγμούς τόσο μέσα στο κόμμα όσο και πέριξ της Κουμουνδούρου, δεδομένου πως η Χαριλάου Τρικούπη έχει να αντιμετωπίσει και το Ποτάμι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η προοπτική συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα με κεντρικό καθοδηγητή τον Γιώργο Παπανδρέου πριν από τις εθνικές εκλογές έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στις υπόλοιπες φιλόδοξες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καθώς ένα «νεύμα» του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αλλάξει τις προθέσεις εκείνων που είχαν σκοπό να συμπορευτούν μαζί τους.

 Πώς θα κινηθεί ο Αλέξης

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πει κουβέντα  για τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο υπάρχει… σχέδιο! Γνωρίζει πολύ καλά τη ζημιά που ενδεχομένως κάνει ο πρώην πρωθυπουργός στον ίδιο και στο κόμμα του, δεδομένου πως υπάρχουν αρκετά στελέχη από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που συμπλέουν εδώ και αρκετούς μήνες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζοντας και τις δημοσκοπήσεις, είναι αποφασισμένος να προβεί σε κινήσεις που, εάν δεν υπήρχε η επιστολή, δεν θα τις έκανε ποτέ.

Η συνάντηση λοιπόν με τη Θεοδώρα Τζάκρη μόνο τυχαία δεν ήταν. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν από τα στελέχη που παραδοσιακά ανήκουν στην ομάδα πέριξ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό επισφραγίστηκε η μη… επάνοδός της στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού.

Παράλληλα και με δεδομένο πως η «κινητικότητα» του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να ενθαρρύνει κι άλλα στελέχη, εντός και εκτός Βουλής, να συμπορευτούν με το… κόμμα του, θα συναντήσει και άλλα στελέχη το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να βάλει ένα STOP.

Μεταξύ αυτών, ο ανεξάρτητος Θ. Παραστατίδης, ο γιος του οποίου ηγείται του σχεδίου επανόδου του Γ. Παπανδρέου στη Μακεδονία, ο Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χ. Καστανίδης, Μαριλένα Κοππά, Λ. Μίχος κ.ά.

Επίσης, με τις κινήσεις του αυτές ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εμβολίσει και το Ποτάμι, με στελέχη που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να γίνει «κρούση» στον Χρήστο Αηδόνη, ενώ θα υπάρξει συνάντηση, όπως λέγεται, και με τους μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη.

 Η πλευρά Βενιζέλου

Να σημειωθεί τέλος πως το θέμα «Γιώργος Παπανδρέου» απασχόλησε ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του και δεν προσδιόρισε τις επόμενες κινήσεις του.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό. Εάν μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν «βοήθεια» για τον ίδιο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Όσο όμως σιωπά, ο εχθρός είναι «διπλός»

Τα σχόλια είναι κλειστά.