Ειδησεογραφικό site

Το σχέδιο δολοφονίας της Προέδρου Εφετών από τη συμμορία Βλαστού

93

Πεπεισμένοι είναι οι αξιωματικοί της Ασφάλειας πως η εξάρθρωση της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην εξιχνίαση πολύκροτων υποθέσεων που παράμειναν στα συρτάρια της ΕΛ.ΑΣ ως ανεξιχνίαστες. Τόσο ποινικού περιεχομένου, όσο και τρομοκρατικού. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξουν και νέες συλλήψεις ατόμων που κινούνταν στον εκτελεστικό βραχίονα της συμμορίας και ουσιαστικά αναλάμβαναν έναντι χρηματικών ποσών που ξεκινούσαν από τα 2000 ευρώ και έφταναν  σε πολλές δεκάδες να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, να τοποθετούν βόμβες, να διαθέτουν οπλισμό…

Έλληνες και αλλοδαποί (κυρίως Αλβανοί) θα κληθούν εντός των επομένων ημερών να δώσουν εξηγήσεις στα κεντρικά της Ασφάλειας, ενώ ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι απολογίες μερικών εκ των εμπλεκομένων. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν οι απολογίες των πρώτων έξι ατόμων από την συμμορία των 17  στο κτίριο 6 της Ευελπίδων.

Τέσσερις άντρες και δυο γυναίκες απολογούνται αυτήν την στιγμή στον ανακριτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι απολογίες των ατόμων θα πραγματοποιηθούν τμηματικά ανά ημέρα λόγω των πολλών ατόμων που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Ειδικά για το θέμα του ξεπλύματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη πρόσωπα υπεράνω πόσης υποψίας. «Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πολλές υποθέσεις… Ψάχνουμε να λύσουμε το γρίφο της διπλής δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να είπε πως γνωρίζει τους δράστες. Προσπαθούμε να εξιχνιάσουμε τρεις περιπτώσεις εκτέλεσης ανθρώπων της νύχτας, όπως για παράδειγμα Αλέκου Κοσμόπουλου το 2008…» επισημαίνει στο protothema.gr αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει «υπάρχουν όμως και περίεργες καταγραφές. Όπως το συμβόλαιο θανάτου κατά  του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου για μια υπόθεση διακίνησης τόνων κοκαΐνης. Προφανώς ο ποινικολόγος είχε αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων εμπλεκομένων… Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως ένας βασικός άξονας ερευνών είναι η σχέση ατόμων της εγκληματικής οργάνωσης με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και την ομάδας του Νίκου Μαζιώτη».

Η «προστατευόμενη μάρτυρας» και ο insider

Ο Παναγιώτης Βλαστός, μετά από τόσα χρόνια στις φυλακές έχει χάσει – όπως λένε αναλυτές της Αστυνομίας – την αίσθηση του χρόνου και του μέτρου. Αυτές οι υπερβολές που τον ακολουθούσαν από τα πρώτα χρόνια που μπήκε βαθιά στον κόσμο της παρανομίας τον οδηγούν σε λάθη, τα οποία εκμεταλλεύονται οι αρχές… «Ο 45χρονος είναι πανέξυπνος, φοβερά οργανωτικός αλλά παράλληλα επικίνδυνος και κυκλοθυμικός…» λένε οι αστυνομικοί.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εμμονή του είχε γίνει η συνομήλικη ξαδέλφη του Λίτσα – εκ των βασικών μελών της συμμορίας – γιατί όπως τόνισε στην παρουσίαση  ο διοικητής Ασφαλείας  «ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης είχε αποδώσει σε πρόσφατη δίκη για την απόπειρα απόδρασής του, στο συγγενικό του αυτό πρόσωπο, για το γεγονός ότι είχε απωλέσει χρηματικό ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, λύτρα από έκνομη δραστηριότητά του – αρπαγή”. Θέλησε να την εκδικηθεί και σφράγισε σε βάρος της συμβόλαιο θανάτου. Η γυναίκα ήρθε σε επαφή με την Αστυνομία και οι πληροφορίες λένε πως είχε ακόμα κάνει συμβόλαιο θανάτου για την Πρόεδρο Εφετών κυρία Παρασκευή Καλαϊτζη (πρόεδρος του δικαστηρίου της απαγωγής Παναγόπουλου) καθώς και αστυνομικών της συνοδείας της, η δολοφονία δεν έγινε γιατί βοήθησε η συγκεκριμένη γυναίκα. “Επειδή το πρόσωπο που ανέλαβε την ανθρωποκτονία συνελήφθη λίγες μέρες πριν εκτελέσει αυτό το σχέδιο αποπειράθηκαν, με την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού στη κατοικία, για να πραγματοποιήσουν τον σκοπό τους. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στις 22/11/2012”, λέει επισήμως η Αστυνομία.

Από τότε η 45χρονη είχε μπει σ΄ενα ιδιότυπο στάδιο προστασίας γι’ αυτό και σώθηκε την πρώτη φορά που πήγαν να την σκοτώσουν στις 23 Νοεμβρίου. Λίγο πριν φτάσουν οι δυο εκτελεστές στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ που περιπολούσαν γι’ αυτό το λόγο στην περιοχή. Στην κατάθεση που έδωσε η Λίτσα ανέφερε πολλές λεπτομέρειες για τις παράνομες δραστηριότητες του ξαδέλφου της.

Βέβαια πληροφορίες από την Αστυνομία λένε πως υπάρχει και δεύτερο άτομο που κατάφερε να μπει στην συμμορία και να δώσει πολύτιμα στοιχεία στη Δίωξη Εκβιαστών.

Έβγαλαν off τον σούπερ-κοριό

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις έρευνες αποτελεί ο τρόπος που η συμμορία επικοινωνούσε μεταξύ της. “Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, κυρίως από τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, τα αρχηγικά μέλη ανέφεραν εσκεμμένα διαφορετικά πράγματα επειδή θεωρούσαν ότι οι συνομιλίες καταγράφονται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών Αρχών. “Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές τις έδιναν πάντα δια ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

Τις λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων.Είχαν ορίσει προς τούτο συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών (αργκό), τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Συμπεριλαμβάνεται, ειδικό γλωσσάρι στη δικογραφία, η οποία είναι τεράστια σε όγκο, υπερβαίνει τις 120 σελίδες, μόνο το διαβιβαστικό, είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

Ελεύθεροι οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των εκβιαστών

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων -εγγυοδοσίες και απαγορεύση εξόδου απο τη χώρα- αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για στο κύκλωμα των «μπράβων».

Διαβάστε τις καταθέσεις της «Λίτσας» που ξεσκεπάζουν το κύκλωμα εκβιαστών

Συγκλονιστικές περιγραφές για τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η αστυνομία, με φερόμενο ως αρχηγό τον Π. Βλαστό και δύο ακόμη ποινικούς -τους Γ. Σκαφτούρο και Κ. Ναστούλη- περιλαμβάνονται στις επτά συνολικά απολογίες που έδωσε στην ασφάλεια η  περιβόητη «Λίτσα».

Πρόκειται για τη γυναίκα, συγγενή πρώτου βαθμού του Π. Βλαστού, η οποία με τις καταθέσεις της οδήγησε τις Αρχές στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Στις καταθέσεις της, μεταξύ άλλων, αναφέρει πώς έκρυβε τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου στα πλακάκια του σαλονιού της και ποσό 1,1 εκατ. από τα χρήματα αυτά της παρέδωσε η μάνα του Γ. Σκαφτούρου μέσα σε μια σακούλα κρεάτων. Η ίδια, μάλιστα, έχει καταθέσει ότι τα χρήματα από την απαγωγή Παναγόπουλου βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στα χέρια άγνωστου άντρα.

Στις καταθέσεις της περιγράφει πως παρακολουθούσε κατ’ εντολή του Βλαστού τους δικαστικούς λειτουργούς και τους συγγενείς του  Γ. Σμπώκου και ομολογεί πως παραλάμβανε εκρηκτικές ύλες ακόμη και σε νεκροταφεία.

«Ο Βλαστός με χτύπαγε ακόμη και μέσα στις φυλακές, ενώ ήθελε να σκοτώσει ακόμη και τον Ναστούλη» αναφέρει στις καταθέσεις της και επισημαίνει πως τα μέλη του κυκλώματος είχαν φτάσει στο σημείο να σχεδιάζουν την απαγωγή μεγαλοστελέχους τράπεζας, τον οποίο αποκαλούσαν «μπούμπη».

Η ίδια κάνει λόγο για σχέσεις του Βλαστού και των Πυρήνων της Φωτιάς και καταθέτει πως τους χαρακτήριζε ιδεολόγους, που «δεν πάνε για να κονομήσουν».

Ακόμη, αναφέρει πως ο Σ. Εμμανουήλ, έγκλειστος για μίζες από εξοπλιστικά, ήταν αυτός που ενημέρωνε τον Π. Βλαστό για το ποιος ειχε χρήματα στη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Ευαγγελία Βλαστού, αλλιώς «Λίτσα», πρώτη ξαδέλφη, 2 Ιανουαρίου 2014, απολογείται στην Ασφάλεια:

Από το Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν «μισθό» για τις υπηρεσίες που του προσέφερα και από το Δεκμεβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1000 ευρώ το μήνα.

Οταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφες πολλά νούμερα με παρατσούκλια. Οταν πήγαινα επισκεπτηριο στο Βλαστό μου έλεγε ποιά νουμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνηθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό.

Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό, τους τα είχε δανείσεις, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια. Αυτά τα λεφτά τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετραδιο σπίτι μου το οποιο και θα σας φέρω.

Ο Βλαστός θέλει να σκοτώσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μάνα μου, τον αδελφό μου και το συζυγό μου. Μετά από αυτό που έκανε σήμερα (σ.σ. είναι ημέρα όπου βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στο σπίτι της) καταλαβαίνω ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει κανέναν άλλο.

Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα σο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει «μεγάλη δουλειά». Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα.  Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα.

Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ.

Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης.

Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Αννας Σμπώκου,  μου είπε ο Βλαστός: «Κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά» και αφού μπηκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: «Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα».

Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

Συγκεκριμένα, για τον Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Εφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα.

Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αυγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά «όλα εντάξει». Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: «Είδες τι έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Αστη να μοιράζει ισόβια». Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή.

Ενας «Δημήτρης» απο το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά.

Τέλη του 2011 κατ’ εντολή Βλαστού παρέλαβα από άγνωστα άτομα 5-6 όπλα καλάσνικοφ με πολλά φυσίγγια και δύο πιστόλια σε κατάστημα στη Μεταμόρφωση, τα οποία έκρυβα στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Τα όπλα τα έδινα σε άγνωστα άτομα ύστερα από εντολές του Βλαστού.

Ο Βλαστός μου είχε πει ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ναστούλη και μου είχε αναθέσει να μάθω από το ληξιαρχείο ή από αλλού με ποιά είχε παντρευτεί ο Ναστούλης, να μάθω το σπίτι της για να διαπιστώθει αν, όταν εβγαινε με άδειες, έμενε σε αυτή. Είχε στείλει και άλλους να εντοπίσουν τον Ναστούλη.

Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, αλλα όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιος την έβαλε.

4η κατάθεση (5/1/14)

Σε συνάντηση της Λίτσας με τον Π. Βλαστό αναφέρει:

Με το που με είδε ο Π. Βλαστός, μου είπε: «Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγνε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου που είναι τα λεφτά».

«Τι λες ρε Παναγιώτη, είσαι σοβαρός;» απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπε ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: «Τι λες μωρή, μην σε θάψω ζωντανή;» και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό.

Αρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυοί ανκαι ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Αρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα. Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε. Όταν έφυγα από τους σωφρονιστικούς τα ονόματα τους και ο ένας μου απάντησε: «Ποια ονόματα; Είναι κρατούμενος, δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα».

Για την απαγωγή – εκβίαση στελέχους τράπεζας:

Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέση μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα «Μπούμπη».

Για τα συνθηματικά:

Μου έλεγε συνθηματικά: «Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;» και άλλα τέτοια, ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις «γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κτλ» χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο έναςς καταλάβαινε τον άλλο. Οταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για τηνκάθε παάνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: «Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα» και άλλα τέτοια, εννοώντας για παράδειγμα πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα.

Οι αστυνομικοί βάζουν στη «Λίτσα» να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού στην προσπάθεια τους να τις αποκωδικοποιήσουν.

Και εκείνη εξηγεί: Σίγουρα η φωνή του καλούντος είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο  τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν. Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λέει «τι μ… είναι αυτές, ή μπορεί ή δεν μπορεί». Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο «μπαρ» εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν «με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε», δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι.

«Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκετήρια είτε με σημείωμα τα είτε στόμα με στόμα άλλες και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπειπταν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Βλαστός και ο Μήτσος

Αναφερόμενη σε άλλη συνομιλία, η «Λίτσα» λέει ότι στο σημαντικό σημείο της συνομιλίας ο Παναγιώτης ρωτάει το Μήτσο αν βρήκε καμία άκρη με το μπετό και αυτός του απαντάει όλα καλά, όλα καλά. Πιστεύω ότι σε εκείνο το σημείο εννοούν εκρηκτικές ύλες συνθηματικά.

Για μια ακόμη συνομιλία, η «Λίτσα» εξηγεί: «Με το αλλιώς που λέει, εννοεί να με σκοτώσουν με όπλα ή κάπως διαφορετικά, γιατί με τη συγκεκριμένη μέθοδο απέτυχαν. Ο άγνωστος εκείνη τη στιγμή συμφωνεί, λέγοντας «διασδε», δηλαδή εξόντωση.

…..

Τις επόμενες δυο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου τις έφτιαξα εγω και τις έδωσα στον Ηλία. Δεν ξέρω με πόσα λεφτά ξεκίνησε ο Σκαφτούρος να τον εκβιάζει. Το μόνο που ξέρω από τον Βλαστό είναι ότι ο Σκαφτούρος του ζητούσε σίγουρα δυο με τρία εκατ. ευρώ.

Ο Βλαστός γνώρισε τον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος του έλεγε ποιος εχει λεφτά στη ΣΤ’ πτέρυγα. Όταν ήταν στα Τρίκαλα συνομιλούσε με τον Εμμανουήλ μέσω ενός σωφρονιστικού Γιώργου που εχει δικό του συνεργείο στον Πειραιά. Ο Γιώργος ειναι Μανιάτης και γνωστός του Χρ. Πατουχέα.

Για τον κρατούμενο Λαυρεντιάδη ο Βλαστός μου έλεγε ότι είναι απατεώνας, ότι έβαλε βόμβα σε εναν επιχειρηματία από την Κρήτη κι ότι δεν ειναι τόσο άρρωστος όσο τον παρουσιάζουν και ότι πλήρωσε τον Τράγκα για να βγάλει ότι ειναι άρρωστος και να κάνει κάποιες εκπομπές για αυτόν στην τηλεόραση.

Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκει ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει.

Το 1.250.000 από τα «μαύρα» ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ενα πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα.

Πυρήνες

Ο Βλαστός ξέρω ότι είχε επαφές με άτομα των πυρήνων της φωτιάς όταν έκανε προσπάθεια να αποδράσει από τον Κορυδαλλό. Ο Στεφανάκος μου είπε ότι ο Βλαστός μιλάει με τους Πυρήνες ενω ο Βλαστός και η Καρπούζου μου είπαν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στα χέρια του Βλαστού όταν προσπάθησε να αποδράσει του το είχε δώσει η Καρπούζου. Η Καρπούζου μου είχε πει ότι ο Μουστάκας ήταν ένα από τα άτομα που θα παραλάμβαναν τον Βλαστό και τους Πυρήνες μετά την απόδραση και πως θα ήταν και άτομα που συνεργάζονται οι Πυρήνες, ώστε να τους φυγαδεύσουν.

Αναγνώρισε τον Σπύρο Δραβίλλα από φωτό

Κάποια στιγμή ο Δραβίλλας είχε βγει με άδεια από τη φυλακή. Συναντηθήκαμε στο Μπουρνάζι, πήγαμε στο σπίτι μου και του έδωσα ενα πιστόλι ή καλάσνικοφ. Δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ο Βλαστός μου είχε αναφέρει ότι κρατούσε τις 500.000 ευρώ του Χριστόφορου Λασιθιωτάκη που ήταν από την απαγωγή του Μυλωνά και ότι τα χρήματα αυτά τα είχε κρύψει ο πατέρας του, που πέθανε το 2011.

Από τη μια το παίζουν ιδεολόγοι και αλληλοϋποστηρίζονται ακόμα και με τρομοκράτες και βγάζουν προς τα έξω μια εικόνα προς τον κόσμο ότι τους κυνηγάει το σύστημα και από την άλλη να τα κονομάνε και να περνάνε μέσα στη φυλακή μια χαρά, με όλες τις ανέσεις που μπορούν να έχουν εκτός της ελευθερίας τους και άλλοι κρατούμενοι που υποφέρουν πραγματικά να ειναι σε δεύτερη μοίρα…

Σε μια συζήτηση με τον Βλαστό τον ρώτησα αν ο Ξηρός που την κοπάνησε ειναι ρουφιάνος και μου απάντησε «Μπα, άσε να λένε, να δεις τι έχει να γίνει». Πώς είναι δυνατόν να ειναι ιδεολόγοι, να βρίζουν πολιτικούς και επιχειρηματικές που φυλακίστηκαν για κατάχρηση χρήματος και από την άλλη να τα παίρνουν εκβιαστικά και να βάζουν βόμβες στις οικογένειές τους;

Τα πλαστά χαρτιά τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο

– «Ο Παναγιώτης μου ειπε ότι τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο, γιατί αυτοί ειναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και ειναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι, αφού και να τους πιάσουν δεν μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε ολα στην αστυνομία. Θυμάμαι ότι αυτοί οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέλφου του Δραβίλλα Σπύρου».

– «Κάποια στιγμή σε ενα επισκεπτηριο στον Κορυδαλλο ρώτησα τον Βλαστο αν ο Ναστούλης σκοτωσε τον Αλέκο Κοσμόπουλο και ο Βλαστός μου ειπε ότι τον σκοτωσε ο ίδιος, αφού έβαλε κάποιον να τον σκοτώσει με όπλο. Εγώ τον ρώτησα: «Γιατί το έκανες; Αφού είσαστε φίλοι» και αυτός μου ειπε ότι «ζήλευε, επειδή εγώ ανέβαινα. Ξέρεις, άμα βλέπουν ότι ανεβαίνει ο άλλος και βγάζει λεφτα, ζηλεύουν».

– «Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά, ζελατοδυναμίτιδα -λιγότερα όχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητές και φυτίλια έχω πάρει πάρα πολλά. Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μην με πιάσουν».

– «Τρία χρονια διαχειρίστηκα χρήματα του Παναγιώτη. Από την απαγωγή Παναγόπουλου δύο εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800 χιλ. ευρώ, τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Απ’ όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα απο κληρονομιά του πατέρα του. Ο Παναγιώτης μου ειχε πει ότι λόγω της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι έχουν χάσει πολλά λεφταά, αλλά ο ίδιος λόγω του «βαρύτατου» ονόματος που έχει, δεν χάνει χρήματα από τις τοκογλυφίες, γιατί τον φοβούνται».

– «Υπό τις εντολές τους λειτουργούν σωφρονιστικοί και αστυνομικοί, τους οποίους πάντα χρηματίζουν. Έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο, όπως οι Πυρήνες, γιατί αυτοί ειναι πιο εχεμυθοι απο τους ποινικούς και ειναι ιδεολόγοι και δεν πανε για να «κονομήσουν». Ο Παναγιώτης έχει συνεργαστεί με δύο άτομα των Πυρήνων για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλο. Ξέρω ότι αν πετύχαινε η απόδραση, θα χωριζονταν οι Πυρήνες και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο».

– «Η πρώην γυναικα του Βλαστού, Χήρα Άννα, μου είχε πει, όταν χώρισαν: «Ο Παναγιώτης είναι πολύ καλό παιδί. Έχω ζήσει μαζί του πολλά. Είναι ψυχούλα. Τον παρασύρουν οι Στεφανάκος και Σκαφτούρος, οι οποίοι είναι άτυχοι και άκαρδοι. Του φουσκώνουν τα μυαλά και αυτός θα τρώει ισόβιες και αυτοί θα βγαίνουν καθαροί και θα είναι έξω».

Ειδικότερα, ελεύθερη με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία της, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν από την πώληση ακινήτου του Παν. Βλαστού.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι -και συγκεκριμένα οι: Ευστάθιος Πανάγου, που αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, Σαΐντ Αφσαργιάν, που κατηγορείται για εκρήξεις, Γεώργιος Βερεσές, που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου.

Σε όλους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

Τι υποστήριξαν οι γονείς Σκαφτούρου

Στις απολογίες τους οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου, δήλωσαν γέροντες που είχαν την ατυχία να μεγαλώσουν παιδιά με παραβατική συμπεριφορά. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της επίταξης σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εκρήξεις.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Σκαφτούρος υποστήριξε: «Αρνούμαι τις κατηγορίες ως αβάσιμες, δεδομένου ότι καμία σχέση δεν έχω τόσο εγώ όσο και η 70χρονη σύντροφός μου με την υπόθεση. Είχαμε την ατυχία τα παιδιά μας απο τα 35 τους χρόνια να έχουν παραβατική συμπεριφορά και τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές, για να τους πάμε τρόφιμα. Αυτή ειναι η μόνη μας σχέση με τις φυλακές».

«Τόσο εγώ όσο η γυναίκα και ο γιος μου δεν κρατήσαμε και δεν φυλάξαμε λεφτά του Βλαστού ούτε του γιου μας, Γιάννη Σκαφτούρου, που να προέρχονται από παράνομες πράξεις. Είμαστε δυο γέροντες, που μεγαλώσαμε, βόσκοντας αιγοπρόβατα, δυο παιδιά που τα παντρέψαμε και έχουμε απο αυτά έξι εγγόνια. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα και με την επιβαρυμένη μας υγεία να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, να τα αρμέγουμε, για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.