Ειδησεογραφικό site

Το συγκινητικό μήνυμα Βαρθολομαίου από την Παναγία Σουμελά (Βίντεο)

35

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θείας Λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.

Εκατοντάδες προσκυνητές παρακολούθησαν μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης την ακολουθία για την κοίμηση της Θεοτόκου γύρω από την μισογκεμισμένη μονή.

Ο Οικουμενικό Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν κλήρος και λαός προκειμένου να γίνει σε αυτό τον ιστορικό χώρο η σημερινή Θ. Λειτουργία.

«Δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς, οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» σημείωσε συγκινημένος ο κ. Βαρθολομαίος.

Tα μοναστήρια του Πόντου υπέφεραν από τη βάρβαρη και ασεβή συμπεριφορά των Nεότουρκων και των Kεμαλικών, οι οποίοι φανάτιζαν τις άγριες και ληστρικές μουσουλμανικές ομάδες. Πολλές φορές έπεσαν θύματα ληστειών και καταστροφών. Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων.

Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.

Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί στην Τήνο

Μπορεί ο κόσμος να ήταν σαφώς λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς οι περισσότεροι έφτασαν με το πρώτο πρωινό πλοίο, αυτό όμως δεν αφαίρεσε την αίγλη αλλά και την λαμπρότητα που υπάρχει τέτοια ημέρα κάθε χρόνο στην Τήνο, στο νησί της Μεγαλόχαρης.

Κατά την λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας εκατοντάδες πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας έσπευσαν για να την ακουμπήσουν, να πάρουν λίγο από την Χάριν της και να ζητήσουν την βοήθεια Της.

Στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σύρου Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος ο οποίος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση αλλά και στις προσπάθειες που κάνει η εκκλησία προκειμένου να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

Αίσθηση προκάλεσε μία ομάδα από την Αιθιοπία ακολούθησε την πομπή και με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο έδειξαν την πίστη τους στην Θεοτόκο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.