Ειδησεογραφικό site

Το σπαρακτικό βίντεο της κορεάτικης τηλεόρασης για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν

203

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εξαφανισμένος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εδώ κι ας κουτσαίνει. Τι ακριβώς συμβαίνει τελικά και ως ποιο σημείο το καθεστώς της Β. Κορέας προσπαθεί να διασπείρει τις προπαγανδιστικές πληροφορίες γύρω από την υγεία του;

Το βίντεο που προέβαλλε το κρατικό κανάλι της χώρας είναι ένας κλασικός… κλαυσίγελος: από το σπικάζ, μέχρι τον τόνο της φωνής της δημοσιογράφου που κλαίει καθώς περιγράφει τα κατορθώματα του «στρατάρχη».

Λέει χαρακτηριστικά: «Ο πλούτος και η ευημερία του σοσιαλισμού μας οφείλεται αναμφισβήτητα στις επίπονες προσπάθειες του στρατάρχη μας, ο οποίος συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο για τους ανθρώπους, όπως το τρεμόπαιγμα μιας φλόγας, παρότι υποφέρει από δυσφορία».

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε έπειτα από προ-ηχογραφημένη εκπομπή για τη νέα συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας από την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ο μεγάλος απών. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν μετείχε αυτή την εβδομάδα στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου που συνεδριάζει έως δύο φορές το χρόνο για να εγκρίνει τις αποφάσεις του μοναδικού κόμματος λενινιστικής ιδεολογίας στη χώρα.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου στην Πιονγκγιάνγκ, ημερομηνία κατά την οποία παρακολούθησε συναυλία μαζί με τη σύζυγό του Ρι Σολ-Γιου.

Τον Ιούλιο, εμφανίσθηκε κουτσαίνοντας στην επετειακή εκδήλωση για την 20η επέτειο από τον θάνατο του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος. Ειπώθηκαν πολλά για την αδυναμία αυτή: έχει ουρική αρθρίτιδα; τραυματίστηκε στο «πεδίο της τιμής» ενώ έδινε τις σπουδαίες συμβουλές του σε εργάτες, μηχανικούς ή αξιωματικούς του στρατού;

Ο Κιμ πήρε γρήγορα αρκετά κιλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2011, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παρατηρητές της Βόρειας Κορέας εικάζουν ότι το βάρος του Κιμ και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να συνέβαλαν στα προβλήματα υγείας του.
«Κρίνοντας από το βάδισμά του, φαίνεται ότι πάσχει από ουρική αρθρίτιδα—νόσο που οφείλεται στη διατροφή και τη γενετική προδιάθεση που ταλαιπωρεί και άλλα μέλη της οικογένειας του Κιμ», δήλωσε ο Μάικ Μάντεν, ειδικός για θέματα της βορειοκορεατικής ηγεσίας και αναλυτής στην ιστοσελίδα 38 North.

Παρότι τροφοδοτεί συχνά τις φήμες όταν πρόκειται για τον εχθρό της στο βορρά, η Νότια Κορέα αυτή τη φορά τηρεί χαμηλούς τόνους. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση… και συνεπώς δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Εξετάζουμε διάφορες υποθέσεις, όπως τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.