Ειδησεογραφικό site

Το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», παρουσιάζει σήμερα ο Σαμαράς, σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας

52

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει  για την παρουσίαση του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». Ο πρωθυπουργός θα προβάλει ότι η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε σε συνάφεια με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση κινήσεων ανακούφισης των πλέον αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων.

Στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε: «είναι πολλές οι επιμέρους δράσεις που έχουν δρομολογηθεί όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ενίσχυση των αγροτών που όμως δεν προβάλλονται στην κοινή γνώμη και αυτό κοστίζει στις δημοσκοπήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα». Το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι «υπάρχει έλλειμμα στον επικοινωνιακό τομέα γι αυτό δεν προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι αντί η κυβέρνηση να σπαταλά χρόνο και δυνάμεις για να συγκαλύπτει ή να υποβαθμίζει τις δημοσκοπήσεις καλύτερα να βελτιώσει τον επικοινωνιακό της μηχανισμό ώστε να κερδίζει με θετικό τρόπο την κοινή γνώμη».

Την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός συγκαλεί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα σεζόν. Μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου καθώς διαπιστώθηκαν αρρυθμίες που οφείλονταν στην διάχυτη εκλογολογία και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Υπάρχουν υπουργοί που περισσότερο ασχολούνται με την διαμόρφωση φιλολαϊκού προφίλ ή με την αποφυγή δύσκολων ενεργειών, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους παρά με τις κυβερνητικές δράσεις. Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ότι δεν είναι στις προθέσεις του ο ανασχηματισμός. Η σχετική φημολογία έχει παρόμοια αποτελέσματα με την εκλογολογία και επίσης παραλύει την κυβερνητική μηχανή.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα ενδεχομένως και σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη που επέστρεψε από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την κυρία Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να κάνουν ανασκόπηση της κατάστασης και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση επιμένει πάντα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Το θέμα είναι να δεχθούν οι εταίροι τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση σκοπεύει στην παρουσίαση ενός ελληνικού αναπτυξιακού και μεταρρυθμιστικού σχεδίου παράλληλα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εξετάζεται επίσης το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που πρότεινε η διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ συνυπολογίζεται και η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Φυσικά προβλέπεται ο δανεισμός από τις αγορές που προϋποθέτει ότι θα παραμείνουν σαν εγγυητές η ΕΕ και το ΔΝΤ που με την σειρά του σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει επιτήρηση της ελληνική οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν τους όρους των εγγυήσεων και το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η ασφυκτική επιτήρηση των προηγούμενων χρόνων από την Τρόικα.

Προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού

Πρόκειται για μία δέσμη ενεργειών που παράλληλα με τις κινήσεις ανασύνταξης του κομματικού μηχανισμού προετοιμάζουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η προεδρική πλειοψηφία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και αποφάσισε να κινητοποιήσει κορυφαία στελέχη που θα δώσουν το παρών σε εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών. Η αρχή θα γίνει από την Πάτρα με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε 51 ακόμη πρωτεύουσες νομών. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν ξανά κομματικά στελέχη που είχαν αποσυρθεί λόγω της οικονομικής πολιτικής και παράλληλα να αποδυναμωθούν όμοροι πολιτικοί χώροι όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερε ο γραμματέας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος στόχος είναι πάντα οι εκλογές το 2016 ωστόσο η ΝΔ δεν θα είναι απροετοίμαστη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ακόμη και των πρόωρων εκλογών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.