Ειδησεογραφικό site

Σωτήρης Στράλης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: «Το κεφάλι ψηλά, είναι αυτό αξίζει στους Έλληνες» – Το μήνυμα του πιλότου του F16 που συγκίνησε την Ελλάδα

42

«Το ψηλά το κεφάλι, είναι αυτό που αξίζει και πρέπει στους Έλληνες. Ακόμη κι όταν χαθεί από το οπτικό τους πεδίο το αεροπλάνο που κοιτάνε, πρέπει να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ, με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον Παναγιώτη Τζένο, ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Σωτήρης Στράλης.

«Δεν έστειλα το μήνυμα σηκώστε το κεφάλι ψηλά από μόνος μου, είναι το μότο της ομάδας μας» τόνισε και πρόσθεσε: «μπορεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί αλλά ο κόσμος πρέπει να συνεχίζει να κρατά το κεφάλι ψηλά» ενώ σημείωσε ότι η χρονική στιγμή ήταν τέτοια που δόθηκε δημοσιότητα καθώς ο κόσμος είχε ανάγκη να ακούσει κάτι τέτοιο.

Τέλος τόνισε πως στο πρόσωπό του καταξιώνεται όλη η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων.

Το μήνυμα του πιλότου του F16 που συγκίνησε την Ελλάδα

«Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για μια ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Αυτό ήταν το μήνυμα του σμηναγού Σωτήρη Στράλη, του ανθρώπου που με το F16 επιφορτίστηκε την αεροπορική επίδειξη της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης, συγκινώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και ενθουσιάζοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και προκαλώντας το αβίαστο χειροκρότημα όλων των περευρισκόμενων.

O πιλότος απογειώθηκε με το μαχητικό του από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και ξεκίνησε την επίδειξη με μια εξομοίωση απογείωσης, ενώ στη συνέχεια τράβηξε το αεροσκάφος σε κατακόρυφη θέση πραγματοποιώντας έναν κλασικό ελιγμό. Ακολούθησε ο σχηματισμός ενός «8» πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο χειριστής επέδειξε μετά την ικανότητα του F16 να πετά σε χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα, ενώ έκανε και αρκετές περιστροφές γύρω από τον άξονά του, δείχνοντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του μαχητικού. Άφωνοι έμειναν άπαντες με την απίστευτη κίνηση της στροφής 180° που έφτανε τα 9G! Ακολούθησαν οι άκρως εντυπωσιακοί ελιγμοί «Αιχμή του Δόρατος» και « Falcon Turn».

Ποιος είναι ο Σωτήρης Στράλης

Ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης είναι μέλος της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16. Ο Στράλης μαζί με τον σμηναγό Γιώργο Ανδρουλάκη αποτελούν την Dream Team των ελληνικών αιθέρων. Ο Ανδρουλάκης είναι ο Επικεφαλής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» και Ιπτάμενος του Προγράμματος Επίδειξης.

Νωρίτερα ο ουρανός της Θεσσαλονίκης γέμισε από μαχητικά αεροσκάφη F16 και Μιράζ, αλλά και από μαχητικά ελικόπτερα Apache κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που εμφανίστηκε μικτός σχηματισμός από F16, Μιράζ και μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος Phantom.

Tα ιπτάμενα μέσα που συμμετείχαν στη σημερινή παρέλαση της Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

Ιπτάμενα Μέσα – Α/Φ
– Αεροπορία Στρατού
• 2 Ε Ε/Π ΑΗ-64D
• 2 Ε/Π ΝΗ-90
• 1 Ε/Π CH-47D

– Πολεμική Αεροπορία
• 3 F-16 BLOCK 52 PLUS
• 3 MIRAGE 2000-5
• 3 F-4 (PHANTOM
• Μικτός Σχηματισμός Α/Φ(1ΕΜΒ-145ΑΕΝΥ, 2 F-16 ΒLOK 52+,1 MIRAGE 2000,1 F-4 ).

Τα σχόλια είναι κλειστά.