Ειδησεογραφικό site

Το μήνυμα των δανειστών στην Αθήνα: Ψηφίστε πρώτα τα μέτρα στη Βουλή και μετά τα λεφτά

26

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε.

Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Τουσκ, που έκαναν αμέσως μετά δηλώσεις, επισήμαναν πως οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση εκκίνησης για σκληρή δουλειά, που πρέπει να ακολουθήσει τις επόμενες 48 ώρες από τους θεσμούς.

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup ορίστηκε για την Τετάρτη και ευελπιστούμε να μπορέσει να εγκρίνει την ελληνική πρόταση, τόνισαν, ώστε να ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κατόπιν, ήταν σαφείς πως θα πρέπει η όποια συμφωνία να ψηφιστεί πρωταρχικά από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

Στις δηλώσεις τους οι ηγέτες τόνισαν ακόμα ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο χρέος και στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, με την κυρία Μέρκελ να επισημαίνει πως πρόκειται για «λεπτομέρεια», η οποία δεν επείγει να συζητηθεί.

Όπως σαφώς προκύπτει από τις δηλώσεις τους, τα άγρια μέτρα των οκτώ δισ. ευρώ, που δεσμεύεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είναι απλά και μόνο η βάση συζήτησης, ενώ το ζήτημα της χρηματοδότησης και του χρέους έπεται… «Το χρέος είναι βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας, δίνοντας το στίγμα των Ευρωπαίων να παραπέμψουν τη σχετική συζήτηση στο μέλλον.

Μέρκελ: Υπάρχει ένα σημείο εκκίνησης – Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα

«Οι συζητήσεις βασίστηκαν στην πρόταση της 20ής Φεβρουαρίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε ορισμένα θέματα και περιμέναμε από την κυβέρνηση ή να υλοποιήσει εκείνα τα μέτρα ή να προτείνει άλλα» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Υπάρχει σήμερα μια άλλη πρόταση, ένα σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που θα αρχίσουν τώρα μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας» συνέχισε η κυρία Μέρκελ σημειώνοντας ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup που θα ανακοινώσει αποτελέσματα, ώστε την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνία.

«Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» κωδικοποίησε τις απόψεις της η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα για το χρέος η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το πλαίσιο στο οποίο τείναμε χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, σε μια βάση που πρέπει να τηρηθεί. «Το ζήτημα του χρέους είναι λεπτομέρεια και δεν συζητήσαμε σήμερα λεπτομέρειες» είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Όταν θα έχουμε τα μέτρα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τότε θα πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε».

«Πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική πλευρά, να υπάρξει αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο πρώτα και μετά θα πάμε στα υπόλοιπα» ξεκαθάρισε η καγκελάριος της Γερμανίας και συμπλήρωσε ότι το μέγεθος των κονδυλίων πρέπει να καλυφθεί μέσα σε δύο προγράμματα.

«Σας είπα ότι πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ζητά τέτοια αντιμετώπιση για το χρέος, αλλά μέσα στο δεύτερο πρόγραμμα» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά η επόμενη Σύνοδος θα λάβει υπόψιν της τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια, αφού δούμε πώς θα υλοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, τότε θα το δούμε» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και πέταξε ένα δηλητηριώδες καρφί λέγοντας ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν αποπληρώνει χρέος, άρα αυτό δεν πιέζει αυτή τη στιγμή…

«Όποιος με ξέρει, ξέρει ότι δεν θα απαντήσω τι πιστεύω πως θα γίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και αυτό μας υποσχέθηκαν όλοι οι συμβαλλόμενοι» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Με σαφήνεια, η κυρία Μέρκελ υποστήριξε ότι «δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου και ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα».

«Αν κλείσουμε το δεύτερο, που δείχνει ότι μπορούμε, θα αποφασίσουμε τι θα γίνει μετά» τόνισε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε: «Σας είπα μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί».

Δεν τολμώ να υποθέσω τι θα συζητήσουμε το βράδυ της Τετάρτης είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι μιλάμε για τα κονδύλια ολοκλήρωσης αυτού του προγράμματος. Δεν έχει νόημα να αναλύω πώς και γιατί το έκανε χθες το βράδυ, δόθηκαν στους τρεις θεσμούς και όχι σ’ εμάς, είναι μια πρόοδος γιατί υπάρχει σημείο εκκινήσεως και δεν μπόρεσαν να μας πουν τίποτα άλλο, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ολάντ: Προχωρούμε προς συμφωνία – Υπάρχει δουλειά να γίνει

Προχωρούμε προς συμφωνία, απομένει όμως δουλειά να γίνει, ώστε να υπάρξει συμπέρασμα στο Eurogroup πριν την Σύνοδο, τόνισε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ,

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της και έβαλε στη διαπραγμάτευση μία πρόταση που έγινε θετικά αποδεκτή από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εξήγησε ο κύριος Ολάντ και επεσήμανε πως «η Γαλλία στηρίζει την πρόταση για να δοθεί βιώσιμη λύση».

Δεν μπορούμε τους επόμενους μήνες να έχουμε ξανά μπροστά μας το ελληνικό ζήτημα, πρέπει όσον το δυνατόν πιο σύντομα, στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών να αξιολογήσουν τις προτάσεις, ώστε η Σύνοδος να κυρώσει τις αποφάσεις, και στη συνέχεια τα κοινοβούλια, ειδικά το ελληνικό να λάβουν τις αποφάσεις τους, κατέληξε ο κύριος Ολάντ, που επίσης τόνισε πως το ζήτημα του χρέους δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο.

Γιούνκερ: Είμαι πεπεισμένος για αποτέλεσμα – Τουσκ: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα

Ζήτησα την Σύνοδο Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια, ακόμα και για Grexit, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης όπου συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι ζήτησε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα επειδή «ήθελα να δώσω ένα τέλος στα σενάρια και να προχωρήσω ένα βήμα μπροστά».

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα, υποστήριξε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η νέα ελληνική πρόταση είναι θετικό βήμα, η πρώτη αρχική αποτίμηση έγινε και ηταν θετική.

Tην Τετάρτη το βράδυ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ περιγράφοντας τον μαραθώνιο των επόμενων ημερών.

«Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάρα πολύ. Με τη σημερινή πρόταση έγιναν κάποια βήματα. Ο Τσίπρας μας διαβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να εργαστεί ώστε να βρεθεί μία λύση. Η πρόταση είναι θετικό βήμα. Θα υπάρχει περαιτέρω αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας και οι θεσμοί θα εργαστούν μαζί ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα την Τετάρτη το βράδυ και να παρουσιαστεί την Πέμπτη» κωδικοποίησε τις σημερινές συζητήσεις ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ τόνισε ότι σήμερα σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα από τις ελληνικές αρχές. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Eurogroup την επόμενη Τετάρτη θα παράγει αποτελέσματα. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι μόνο στη δική μας πρόθεση να ολοκληρωθεί η συμφωνία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κοφτός και απόλυτος όταν ρωτήθηκε για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα» απάντησε ο κ. Γιούνκερ.

Επιπλέον ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δήλωσε ότι απόψε, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής δεν έγινε συζήτηση για capital controls.

Οι πληροφορίες περί παράταση του προγράμματος

Οι πρώτες πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής. Αυτό μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση για το χρέος.

«Για πρώτη φορά, αποδεχόμαστε την επέκταση του προγράμματος ως τον μόνο τρόπο να προχωρήσουμε παρακάτω», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για παράταση προβλέπει εξάμηνη ή τετράμηνη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος.

Κοινοτικές πηγές λένε στο protothema.gr ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις χρειαστεί να περάσουν να έχουν απαραιτήτως την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, εκτός κι αν υπάρξει παράταση.

Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι το κείμενο είναι πιο ευρύ, με περισσότερες λεπτομέρειες, «αλλά δεν έχει ακόμα όλα τα στοιχεία που περιμέναμε, υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις».

«Ευελπιστούμε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα, θα έχουμε εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί τις επόμενες 48 ώρες» σημείωσε.

Μία από τις πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης έγινε από την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά τον λογαριασμό θα πρέπει να τον πληρώσει κάποιος άλλος.

Τι έγινε πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

Την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα δεν δείχνει να συμμερίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η σημερινή σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα είναι μόνο συμβουλευτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να πάρουν οι πιστωτές της Ελλάδας μια απόφαση σήμερα.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος» είπε χαρακτηριστικά η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας.

Αντίθετα, αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επισήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.

Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.