Ειδησεογραφικό site

Το κάπνισμα κουφαίνει;

64

Της Μίνας Αγγελίνη

Αν τώρα τελευταία σας προδίδει η… ακοή σας, μπορεί να φταίει το τσιγάρο. Μία από τις άγνωστες επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία –τη μερική απώλεια της ακοής– έφερε στο φως μια νέα βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές έχουν, κατά μέσο όρο, 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τους ενεργητικούς, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσαν τα στοιχεία 165.000 ενηλίκων, ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν υποβληθεί σε τεστ ακοής. Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σχετικής απώλειας της ακοής.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό κάπνισμα, όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό των άλλων εκτίθεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ξετυλίξει το… κουβάρι προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα αίτια, ισχυρίζονται ότι και η μερική απώλεια ακοής μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων… «Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα την ακοή, αν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα προκαλούν μικροαγγειακές μεταβολές στα αυτιά, που επιδρούν στην ακοή, ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα» τόνισε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.