Ειδησεογραφικό site

Το βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή – Ποιοι παραπέμπονται

37

Συνολικά 72 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να λογοδοτήσουν για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάσισε με το υπ’ αριθμόν 215/2015 βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής αναμένεται να δικαστούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα.

Μειοψηφία

Να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε ο δικαστής Νίκος Σαλάτας, ο  οποίος μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Τονίζει δε, ότι θα έπρεπε να είχε απαγγελθεί σε βάρος των κατηγορουμένων κατηγορία για σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αδίκημα επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, σε αντίθεση με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης  από 10 ως 20 χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με το δικαστικό λειτουργό, τα  αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σύμφωνα με το βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση οι:

Αθανάσιος Καρατζάς

Χρήστος Κυριτσόπουλος,

Ανθή Μικελάτου,

Μαργαρίτα Μικελάτου,

Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης,

Θεόδωρος Στέφας,

Δήμος Φραγκάκης,

Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος,

Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης.

Με το βούλευμα απαλλάσσονται από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους η Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και ο Ιωάννης Φραγκούλης, ενώ διατάσσεται να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Παράλληλα, με το βούλευμα διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή και οι περιοριστικοί όροι για τους ελεύθερους, ενώ  απορρίπτονται οι αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.