Ειδησεογραφικό site

Το βούλευμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής – Ποιος ο εισηγητής που διαφώνησε στην παραπομπή τους

59

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τον Απρίλιο 70 μέλη της ΧΑ ανάμεσά τους σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος που εκλέχθηκε το 2012. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας των δικαστικών και η αντίθετη άποψη του εισηγητή.

Δίνοντας βάρος στο άρθρο 187 του Ποινικού μας Κώδικα, που επισύρει βαρύτατες ποινές για τις υποθέσεις, που στοιχειοθετούν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης οι δύο δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, κυρία Ισιδώρα Πόγκα, πρόεδρος και ο κ. Αλέξανδρος Σάββας, υψώνουν νομικό τείχος έναντι της άποψης του εισηγητή, κ. Νίκου Σαλάτα, ο οποίος μειοψήφησε, εν όψει της δίκης 70 χρυσαυγιτών.

Στο βούλευμα (215/2015) έκτασης 1107 σελίδων, μέρος του οποίου αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η πλειοψηφία αντιτίθεται στην άποψη της μειοψηφίας με ένα βασικό επιχείρημα: Τη δομή της Οργάνωσης και την αυστηρή ιεραρχία της. Με δεδομένο ότι η δίκη πρόκειται πιθανότατα να γίνει στις 20 Απριλίου, με την ηγετική ομάδα ελεύθερη από τις 27 Μαρτίου, το σκεπτικό της πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σωρία αξιόποινων πράξεων

Ειδικότερα αναφέρεται στο βούλευμα: «Επικεφαλής και απόλυτος κυρίαρχος της οργάνωσης είναι ο αρχηγός Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ενώ οι υφιστάμενοί του είναι οι βουλευτές πυρηνάρχες και οι υπεύθυνοι των τοπικών οργανώσεων… Ο Πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης…».
Υπό την καθοδήγηση του ανωτέρου στελέχους, επισημαίνει στο βούλευμα, η πλειοψηφία «με βάση οργανωμένο σχέδιο το οποίο εκτελούσαν τα τάγματα εφόδου με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα τηρούσαν τις εντολές της εγκληματικής οργάνωσης…». Η επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης κατά το βούλευμα «είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και επομένως τη βίαιη επιβολή των πολιτικών της ιδεών…».

Η πλειοψηφία και οι ενστάσεις

Κατά την πλειοψηφία, στα πλαίσια αυτής της εγκληματικής δράσης, έχουν διαπραχτεί δεκάδες αξιόποινες πράξεις και εγκληματικές επιθέσεις, που είναι ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα με αυτουργό τον επίσης παραπεμπόμενο Γιώργο Ρουπακιά και συγκατηγορούμενούς του Ι. Καζατζόγλου, Γ. Πατέλη, Ιωάννη Άγγο, Λέοντα Τσαλίκη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Αναστάσιο Αναδιώτη, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη κλ.π. Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα καταγράφονται και άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, οργανωμένες επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους δράσης κλ.π.
Εκτός από τους Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό, αλλά και τον Ηλία Κασιδιάρη, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής της προηγούμενης Βουλής, καθώς και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος Μιχαλολιάκου, ενώ διατηρούνται και οι περιοριστικοί τους όροι. Στις 27 Μαρτίου αποφυλακίζονται μόνο οι Μιχαλολιάκος Παππάς και Λαγός λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου …

Κατά τη μειοψηφία του εφέτη Νίκου Σαλάτα «δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο και όχι το 187 του Π.Κ. Η Σύμβαση κατά τον εφέτη «ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με σκοπό τέλεσης ενός ή περισσοτέρων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό όφελος. «Κατά την άποψή του η Σύμβαση υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας»…
Κατά την πλειοψηφία πάντως «η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση Παλέρμο και την κύρωσε με νόμο, αλλά ο νομοθέτης επέλεξε σύμφωνα με το άρθρο 34 της Σύμβασης την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας…»

«Εγκληματική οργάνωση από το 2008»

Είναι ενδιαφέρουσα, πάντως και η ιστορική πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται από το βούλευμα και κατά την εισαγγελική πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου. «Από το 2008», αναφέρεται, «παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012 που μπήκε στη Βουλή κορυφώθηκε η δράση της». Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά το βούλευμα, αλλά και γενικός γραμματέας του κόμματος «γνώριζε και κατηύθυνε όλες τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης…».

Καρέ – καρέ περιγράφονται οι εγκληματικές πράξεις, όπως οι επιθέσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Ζώνη Περάματος, η επικίνδυνη επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, η επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο, οι εμπρησμοί και σωματικές βλάβες στις περιοχές της Κυψέλης, τον Αγίου Παντελεήμονα και αλλού…». Συνολικά περιγράφονται 10 εγκληματικές πράξεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.