Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Υπό κρατικό έλεγχο τέθηκε τράπεζα

44

Υπό την εποπτεία του κράτους με το αιτιολογικό της έλλειψης «διαφάνειας» τέθηκε το δέκατο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας, η Asya Bank, ισλαμική τράπεζα που ελέγχεται από τον μουσουλμάνο κληρικό και μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η απόφαση της τουρκικής Τραπεζικής Ρυθμιστικής Αρχής ακολουθεί την διαμάχη του 2014, όταν το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα ενεπλάκη στη σύγκρουση εξουσίας μεταξύ του κ. Ερντογάν και του κ. Γκιουλέν, του οποίου οι υποστηρικτές είχαν συστήσει την τράπεζα.

Η κίνηση να αναλάβει το κράτος της εποπτεία της τράπεζας πιθανώς να προκαλέσει κατηγορίες για πολιτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη σχέση της Τουρκίας με τους διεθνείς επενδυτές.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπέκι. «Για τις χρηματαγορές αυτό τερματίζει την κερδοσκοπία και φέρνει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών με μουσουλμανικές μαντίλες οι οποίες διάβαζαν θρησκευτικά βιβλία. «Είναι μια πράξη με καθαρά πολιτικά κίνητρα», δήλωσε εργαζόμενος στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι πελάτες της Asya Bank κατηγορούν την κυβέρνηση για ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατά της τράπεζας.

Η Asya Bank ιδρύθηκε το 1996, απασχολεί περισσότερα από 5.000 άτομα σε 300 καταστήματα και έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια πελάτες. Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση απέσυρε το δικαίωμα από το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να συλλέγει τους φόρους για λογαριασμό του κράτους και ζήτησε από μεγάλους πελάτες της Asya Bank, όπως η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους.

Η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο την απομάκρυνση του ενός τρίτου του εργατικού δυναμικό της, το κλείσιμο 80 καταστημάτων, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Τα σχόλια είναι κλειστά.