Ειδησεογραφικό site

Τι κρύβουν τα συντονισμένα κυβερνητικά πυρά στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα

30

Ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, με κίνητρο την εξασφαλισμένη δημοσιότητα, ή μια νέα απόπειρα να πληγεί ο κεντρικός τραπεζίτης και να πάψει να είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς όσων στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης θέλουν να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους και δανειστές της χώρας που να διασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ;

Όπως και να έχει ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και παράγοντες του κυβερνητικού χώρου, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ρίχνει βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας, που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, και διχάζει κάθετα τον πολιτικό κόσμο.

Με την έκθεση, άλλωστε, της Τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15, ο κ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προκαλώντας αρχικώς τη μήνη της Προέδρου της Βουλής, στο γραφείο της οποίας εστάλη, όπως προβλέπεται, η έκθεση.

Το “στικάκι” και τα στοιχεία για το χρέος

Σε μια χωρίς προηγούμενο κίνηση, η κ. Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του κεντρικού τραπεζίτη τόσο επειδή το κείμενο δεν ήταν σε έντυπη μορφή, αλλά σε ηλεκτρονική, δηλαδή σε “στικάκι” όσο και για το περιεχόμενό της.

Επιπλέον η πρόεδρος της Βουλής απέδωσε σκοπιμότητα στην επιλογή του χρόνου αποστολής της έκθεσης, ισχυριζόμενη ότι έγινε για να επισκιαστούν οι διήμερες εργασίες της αποκαλούμενης “Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος” που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα πρώτα συμπεράσματά της.

Από το βήμα της εν λόγω Επιτροπής, εγκάλεσε τον κ. Στουρνάρα ότι επιχείρησε να παρέμβει απαραδέκτως στις εργασίες της αποστέλλοντας «στα κλεφτά» την ενδιάμεση έκθεση και μάλιστα σε «στικάκι». «Άλλοι είχαν τα στικάκια στα γραφεία τους», είπε ζητώντας από τον κ. Στουρνάρα να επανακαταθέσει την έκθεση εγγράφως. Δεν περιορίστηκε, όμως, στο τυπικό, αλλά κορύφωσε την επίθεση της κατά του κεντρικού τραπεζίτη, αφήνοντας υπαινιγμούς για την στάση του στο Δ.Σ της ΕΚΤ, ισχυριζόμενη ότι θα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου για να διαπιστωθεί ποιες απόψεις εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα εν συνεχεία λεγόμενα της Προέδρου της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας έχει, εκτός των άλλων, τεθεί στο στόχαστρό της επειδή δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Επιτροπής Αλήθειας, που προεδρεύει η κ. Κωνσταντοπούλου, να χορηγήσει στοιχεία για τη διάρθρωση του χρέους. Ο κ. Στουρνάρας, κατά την Πρόεδρο της Βουλής, απάντησε ότι “είναι απόρρητα για το Κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που φέρεται ότι δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτή η απάντηση εκθέτει τον διοικητή που δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της διαφάνειας και της Δημοκρατίας».

Επίθεση από τους “δορυφόρους” της Προέδρου

Τη σκυτάλη των επικρίσεων κατά του κ. Στουρνάρα πήρε από την Πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος πρότεινε να κληθεί «εκτάκτως και κατεπειγόντως» ο κ. Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «για να δώσει λόγο για όσα έχει κάνει». Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την “πάσα” που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει μεν στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά είναι φίλα προσκείμενος και στην Πρόεδρο της Βουλής, η οποία αμέσως μετά σχολίασε ότι «το ζήτημα της ωμής παρέμβαση πρέπει να εξεταστεί πολλαπλώς και η επιτροπή θα συνεδριάσει για αυτό το θέμα».

Το όλο ζήτημα προσέλαβε… σουρεαλιστικές διαστάσεις όταν μια ακόμη σύμμαχος της Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή μπήκε στο χορό για να ψέξει τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά και να τον απειλήσει με την άσκηση ένδικων μέσων εναντίον του. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι προωθεί το… Grexit, αλλά και πως με τις δηλώσεις του…. “διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα” και γι΄ αυτό το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει μήνυση εις βάρος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Μακρή υπενθύμισε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν», ενώ ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Iskra: Βασιλικότερος των πιστωτών ο Στουρνάρας

Στη γραμμή της επίθεσης πήρε θέση και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσω ανάρτησης στο iskra.gr όπου χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα «βασιλικότερο των πιστωτών» που «τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «την ώρα που οι ευρωατλαντικοί «εταίροι» και πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθεί άρον- άρον μια συμφωνία στα μέτρα τους, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αναλαμβάνει «πρώτο βιολί» στο ρεσιτάλ κινδυνολογίας και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού».

Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος «για ωμή παρέμβαση που σαφέστατα υπερβαίνει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας και πλειοδοτεί στην δημιουργία ασφυκτικού πλαισίου πιέσεων προς την κυβέρνηση στη πιο κρίσιμη καμπή των εξελίξεων στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με «εταίρους» και πιστωτές».

Στην ίδια λογική η έκθεση χαρακτηρίζεται «βίβλος καταστροφολογίας και εγχειρίδιο μετάδοσης πανικού (…)πλειοδοτώντας στην διεθνή και εγχώρια επιχείρηση εκφοβισμού του ελληνικού λαού που βρίσκεται τις τελευταία 24ωρα σε πλήρη εξέλιξη».

Με αποστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παππάς

Με επικριτική διάθεση, αλλά χωρίς να ενστερνιστεί τα επιχειρήματα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, τοποθετήθηκε στο ζήτημα που ανέκυψε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι με την έκθεση “ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης”. Υπαινικτικά δε προσέθεσαν ότι “είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος”.

Η κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον αμήχανα στο ζητήμα με τους περισσότερους υπουργούς να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος επίσης δεν ανέβασε τους τόνους. Ειδικότερα, όπως έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μίλησε στο Channel 4 και αναφερόμενος στο θέμα της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας είπε πως ο Γιάννης Στουρνάρας «πρέπει να παραμείνει στα όρια της αποστολής του».

Σακελλαρίδης: Υπήρξαν διατυπώσεις που δεν συνάδουν με το ρόλο της ΤτΕ ως κεντρική τράπεζα

Θέση στο θέμα πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέγοντας στο MEGA ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της» υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεσης που δεν συνάδουν με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας.

Αν και σημείωσε ότι κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με έναν καλό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, έσπευσε να προσθέσει ότι κατά τη δική του εκτίμηση, με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος προφανώς δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με το κατά πόσο διασφαλίζει τον ρόλο του για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν είναι το ζήτημα αν σέβεται ο κ. Στουρνάρας την κυβέρνηση, αλλά «κατά πόσον ο ίδιος με τον θεσμικό του ρόλο ως κεντρικός τραπεζίτης φροντίζει και μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα για το οποίο ο ίδιος είναι υπεύθυνος μέσω του θεσμικού του ρόλου».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Συμπλήρωσε πως «όταν γίνεται κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι κριτική που προφανώς αφορά και τον κ. Στουρνάρα – δεν είναι ‘ιερή αγελάδα’ ο κ. Στουρνάρας επειδή ξαφνικά έγινε κεντρικός τραπεζίτης – και πως από εκεί και πέρα ο ίδιος από τη θέση του οφείλει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Από εκεί και πέρα εμπιστευόμαστε τον κ. Στουρνάρα στον βαθμό που προφανώς και ο ίδιος επιτελεί καλά τον ρόλο του», επισήμανε.

Όσον αφορά την κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αρχικά σημείωσε ότι «είναι πρόεδρος της Βουλής και από τη δική της θέση έχει την άποψη και το δικαίωμα να πράξει με όποιον τρόπο επιθυμεί» και στη συνέχεια εξέφρασε τη συμφωνία του με την ουσία της κριτικής της Προέδρου της Βουλής γιατί «δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη κατά την άποψή μου τον ρόλο του ως αυτού που οφείλει να διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος».

 “Μέτωπο” υπέρ του διοικητή από την αντιπολίτευση

Η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας και με τις τοποθετήσεις τους σχημάτισαν άτυπο μέτωπο υπεράσπισης της ανεξαρτησίας που απολαμβάνει ο κεντρικός τραπεζίτης με βάση το κοινοτικό αλλά και το ελληνικό δίκαιο.

«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας την ταυτόχρονη επίθεση και προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την Πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;», συνέχισε: «Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κυρία Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;».

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «συνταγές από το σκοτεινό παρελθόν» και σε ανακοίνωσή του στηλίτευσε τα “κατορθώματα” της Προέδρου της Βουλής “να επιστρέψει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας” και να εξαπολύσει “πρωτοφανή επίθεση κατά του Διοικητή της”. Όπως πρόσθεσε, “το παιχνίδι της εξεύρεσης εσωτερικών εχθρών και διεθνών συνωμοσιών είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος”.

Ενώ παίρνοντας θέση για την ουσία της έκθεσης, εκτίμησε ότι “οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η κυρία Κωνσταντοπούλου και η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να δει το δάσος και όχι το δέντρο ή μάλλον το δάκτυλο της κυρίας Κωνσταντοπούλου”.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαχωρίσει την θέση του από τις ενέργειες της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής “ξεχνά για άλλη μια φορά τον θεσμικό της ρόλο” και “η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και τον σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της”, σχολίασε σε σχετική ανακοίνωση, καλώντας τον κ. Τσίπρα “να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της”.

Αναπάντητες άφησε τις προκλήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όταν δεχόταν τις επιθέσεις ήταν στη Φρανκφούρτη για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που έλαβε νέα απόφαση για τη διοχέτευση επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες που δοκιμάζονται σκληρά από το κύμα φυγής καταθέσεων που προκαλούν η αστάθεια και η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών.  Πηγές από την Τράπεζα επεσήμαιναν ότι ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε την έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην κυρία Κωνσταντοπούλου και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

Μέτωπο με τον Στουρνάρα άνοιξε η Ζωή – Επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ-Χαμηλούς τόνους κρατά ο διοικητής της ΤτΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.