Ειδησεογραφικό site

Τι απαντά ο Χαρδούβελης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του στον Μαυραγάνη

62

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη από τον πρωθυπουργό, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων, τις οποίες ανέθεσε χθες στον κ. Γιώργο Μαυραγάνη, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές προκύπτουν από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, η οποία αποφασίστηκε σε ανύποπτο χρόνο (Αύγουστος 2014 επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα) και χαρακτηρίζονται σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τρόικα για το νέο μοντέλο φορολογικής διοίκησης.

Η άποψη του υπουργείου είναι πως ήταν θέμα χρόνου (και είχε καθυστερήσει μάλιστα) να εκδοθεί η απόφαση του πρωθυπουργού, παρότι όμως «μιλά από μόνο του» ίσως το γεγονός ότι η επίμαχη απόφαση υπεγράφη και πήρε αριθμό ΦΕΚ αυθημερόν αργά το βράδυ χθες, ακριβώς την ώρα της μεγάλης ταραχής στην κυβέρνηση για τις παλινωδίες σχετικά με την ρύθμιση, ενώ δημοσιεύτηκε την αμέσως κιόλας ημέρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  καθώς  και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.

Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος  111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014,  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός  του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν  η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης.  Οι αρμοδιότητες  του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη  όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και  του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη  από το 2012.

Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.

Συνεπώς, σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.