Ειδησεογραφικό site

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης ΦΠΑ σε ποτά – τσιγάρα

34

Με βελτιώσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες με σκοπό να μην αδικηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι και η ρύθμιση να συνάδει με τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς.

Αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με το Σύνταγμα θα επιφέρει η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στο τραπέζι μάλιστα έχουν τεθεί προτάσεις επιβράβευσης συνεπών φορολογουμένων με την παροχή έκπτωσης φόρου 5%-10% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

Εναλλακτικά έχει συζητηθεί στους κόλπους υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφών φόρου.

Οι εναλλακτικές αλλά και οι διορθώσεις στις αρχικές εξαγγελίες αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί σήμερα, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην Καραγεώργη Σερβίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αν και το χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου. Δεδομένου μάλιστα ότι χρειάζονται τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί έως τις 10 Μαρτίου, η ρύθμιση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Η κυβέρνηση επείγεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις των εταίρων. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής διατύπωσε ενστάσεις για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις χαρακτηρίζοντας την «ατυχή επιλογή».

Όπως ανέφερε, «οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα διασφαλίζουν επίσης ρευστότητα για την κυβέρνηση».

Στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης

Το ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τουιτάρει και ο δημοσιογράφος της εκπομπής, Δημήτρης Οικονόμου:

Στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή ενδέχεται να αφορά και στα τυχερά παιχνίδια.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθεί η δέσμευση στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους Ευρωπαίους για αναπροσαρμογή ΦΠΑ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τελευταία φορά που αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα ήταν πριν ένα χρόνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.