Ειδησεογραφικό site

Τι έκανε τον Ερντογάν να ξεσπάσει σε κλάματα;

43

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Εμινέ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία και χθες βρέθηκε στο χωριό Πρέζα, λίγο έξω από τα Τίρανα για να παραστεί στα εγκαίνια τζαμιού.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ένας μαθητής τουρκικού θρησκευτικού σχολείου σηκώθηκε να απαγγείλει ένα ποίημα, αφιέρωμα στους μουσουλμάνους, που έγραψε ο Τούρκος εθνικός ποιητής, Arif Nihat Asya, ο οποίος απεβίωσε το 1975. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκινήθηκε τόσο πολύ από τους στίχους του ποιήματος, που δεν δίστασε μπροστά σε 8.000 ανθρώπους, που ήταν παρόντες, να βάλει τα κλάματα.

Το ίδιο συγκινημένη, από το θρησκευτικό περιεχόμενο του ποιήματος, ήταν και η Εμινέ Ερντογάν και μια κυρία που καθόταν δίπλα στο προεδρικό ζεύγος της Τουρκίας πρόσφερε χαρτομάντιλα στον πρόεδρο και στην σύζυγό του.

Το συγκεκριμένο ποίημα, που έχει τον τίτλο «Dua» (Προσευχή), είχε απαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν τον περασμένο μήνα σε τηλεοπτικό σποτ για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την νίκη της Τουρκίας στην Εκστρατεία της Καλλίπολης κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επαναλαμβανόμενη προβολή του σποτ από τα τηλεοπτικά κανάλια στην χώρα είχε δημιουργήσει αντιδράσεις για εκμετάλλευση του ιστορικού γεγονότος από τον Ερντογάν για την πολιτική του προβολή.

Σε ένα απόσπασμά του το ποίημα, που έκανε τον Ερντογάν να χύσει δάκρυα, αναφέρει: «Θεέ μου μην αφήσεις αυτή τη χώρα που ζυμώθηκε από τους μουσουλμάνους, χωρίς μουσουλμάνους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.