Ειδησεογραφικό site

Τις πληγές τους μετρούν οι δήμοι της Αττικής μετά την νεροποντή-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Αχαρνές

66

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από την θεομηνία που χτύπησε την Αθήνα. Σύμφωνα και με εντολή του πρωθυπουργού, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να δοθούν χρήματα στους πληγέντες.

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, που συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο γγ του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα.

Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί, η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης και δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει με αρκετές οικογένειες να έχουν μείνει άστεγες.

Κι όλα αυτά, ενώ ο δήμος είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια. Όμως, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη από την κακοκαιρία, διότι -όπως σημειώνεται από το γραφείο δημάρχου- δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, παρ’ ότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δήμος έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των χαλασμένων οδοστρωμάτων και της σήμανσης σε επικίνδυνα σημεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από το γραφείο δημάρχου «προσπαθούμε να μπαλώσουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα ως επενέργεια της κακοκαιρίας. Παρακαλάμε τόσα χρόνια για τα αντιπλημμυρικά και δεν μας δίνουν καμία σημασία. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το τελευταίο ραντεβού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά».

Μετά την πρωινή σύσκεψη, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε ο δήμος να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος. Επίσης, ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτη επιχορήγηση για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές.

Όσοι δημότες έχουν υποστεί υλικές ζημιές καλούνται να επικοινωνήσουν με το δήμο είτε τηλεφωνικά στο 2132072300-400, είτε να προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου για να καταγραφεί το αίτημα τους, σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου. Ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς ανοιχτός προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Δήμο Περιστερίου, σύμφωνα με το δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη. Έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η λειτουργία του δήμου μετά τη χθεσινή νεροποντή, ενώ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε υπόγεια, μαγαζιά και βιοτεχνίες, υπάρχει δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν. Το πρωί του Σαββάτου το δήμο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, πάνω από 60 οχήματα του δήμου βρίσκονται από χθες στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει το 80% της πόλης. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από τα σάρωθρα του δήμου που δουλεύουν συνεχώς.

Στην οδό Φιλιππιάδος, που βρίσκεται στα όρια Περιστερίου – Ιλίου, η κίνηση έχει πλήρως αποκατασταθεί. Μεγάλη ποσότητα ύδατος συνεχίζει να υπάρχει στην περιοχή Τσαλαβούτα, όπου -όπως εξηγεί ο δήμαρχος Περιστερίου- δεν υπάρχουν κατοικίες, αλλά μόνο βιοτεχνίες. Πρόκειται για ένα δρόμο 100-150 μέτρων, όπου δημιουργείται μια παρα-κηφίσια λεκάνη, απέναντι από τα πρακτορεία Πελοποννήσου.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να συνδράμουν στους δήμους που επλήγησαν βαριά από την νεροποντή. Τα συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα αδιαλείπτως απάντληση νερών από τους δρόμους, καθαρισμό φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), καθάρισμα από φερτά υλικά και καθάρισμα ρεμάτων. Οι εργασίες συνεχίζονται στους δήμους Καματερού, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Φυλής και στο Ίλιον.

plimires1

plimires2

plimires3

plimires4

 

plimires5

 

plimires6

plimires7

plimires8

Τα σχόλια είναι κλειστά.