Ειδησεογραφικό site

Απειλούν πάλι με ρήξη υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Δημοψήφισμα με «όχι» θέλει ο Κατρούγκαλος – Μπλέξαμε, λέει ο Μητρόπουλος

34

To ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές και προσφυγής σε δημοψήφισμα άφησαν ανοιχτό οι αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αντιπρόεδρος της Βουλής , λίγες ώρες μετά το ολονύκτιο κυβερνητικό συμβούλιο. Ζοφερή εικόνα της διαπραγμάτευσης περιέγραψε ο Αλ. Μητρόπουλος. «Όποιος διαπραγματεύεται πρέπει να έχει ως πιθανό ενδεχόμενο, απευκταίο αλλά πιθανό, και τη ρήξη», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος προκρίνοντας το δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα καλόπιστης διαπραγμάτευσης γιατί αυτή ήταν η εκλογική εντολή που πήρε. Εκτίμησε, δε, ότι «συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να έχουμε συμφωνία».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι εάν οι δανειστές στείλουν τελεσίγραφο και που «αυτά που μας δώσατε δεν μας φτάνουν, εμείς θέλουμε αυτά και άλλα τόσα», τότε «σε αυτή την περίπτωση αν εμείς θεωρήσουμε ότι αυτό ξεφεύγει από τα όρια εντολής που είχαμε, ξεφεύγει από τα όρια του ανεκτού συμβιβασμού, θα πούμε όχι».

«Σε περίπτωση που χρειαστεί να πούμε όχι, τονίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς απευκταίο αλλά και απίθανο, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του όχι» συνέχισε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση ενός «όχι», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Λέμε ‘όχι’ και δοκιμάζουμε στο νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί, να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε» ενώ πρόσθεσε πως «πάντοτε υπάρχει τρόπος να βρούμε ρευστότητα».

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές είπε πως δεν πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή», αλλά στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα.

Ειδικά για τον ΦΠΑ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συζήτηση δεν είναι ακόμη τελική, καθώς τα πάντα θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες να μπουν οι υπογραφές. Σημείωσε, πάντως, ότι ακόμη κι αν η συζήτηση καταλήξει σε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, η κυβέρνηση θα επιμείνει να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής στα προϊόντα που μπαίνουν στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Τέλος, σχολιάζοντας τα περί συμβιβασμού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα τα οποία δεν θα έπαιρνε υπό ομαλές συνθήκες, είναι, ωστόσο, όπως είπε, ανυποχώρητη σε αυτά που θέλει για την ελληνική κοινωνία.

Μητρόπουλος:Έχουμε μπλέξει

Μια ιδιαιτέρως ζοφερή εικόνα του πεδίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές περιέγραψε μιλώντας o αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μπλέξει σε μια κακή συμφωνία την 20η Φλεβάρη και πως προϊόντος του χρόνου δεν μπορεί παρά να απαιτηθεί η προσφυγή στο λαό.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μπλέξει, από τη μια η ρήξη θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία και από την άλλη το πακέτο που ζητούν οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τέτοιας πρωτοφανούς αγριότητας που όχι μόνο εκτός εντολής είναι αλλά εκτός και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό έχουμε μπλέξει αφενός στην κακή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη διότι έχει 2-3 σκληρούς όρους σε βάρος της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Εξαρτήθηκε η όποια εκταμίευση από την αξιολόγηση. Δεύτερον διακρατήθηκαν τα 11 δισ. από το ΤΧΣ. Τρίτον, επιφυλάχθηκε διττός ρόλος στην ΕΚΤ αφενός να συναποφασίζει ως θεσμός και δεύτερως αναφορικά με τη ρευστότητα να έχει ανεξαρτησία, είναι τρεις σκληροί όροι σε βάρος της χώρας που περιέχοντο στη συμφωνία, εκεί μένουν προσηλωμένοι σχολαστικά προσηλωμένοι, σφοδρά προσηλωμένοι οι δανειστές και μας έχουν δημιουργήσει αυτό το κεφαλοκλείδωμα».

Σαν λύση στην τωρινή κατάσταση ο κ. Μητρόπουλος προέκρινε «σε κάθε περίπτωση συμφωνία», την οποία δεν βλέπει νωρίτερα από το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου- αλλά επανέλαβε πως «ο,τι μας εισηγούνται οι δανειστές και σε ο,τι μας πιέζουν οι δανειστές κυρίως αναφορικά με μισθούς συντάξεις αλλά και την πρωτοφανή φοροεπιδρομή, δεν μπορεί μια κυβέρνηση προοδευτική δεν λέω κυβέρνηση της Αριστεράς να αναδεχθεί να εφαρμόσει, την αθλιότερη εκδοχή μέτρων που έχουν προτείνει οι δανειστές».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε ότι οι δανειστές προσμετρούν στις συζητήσεις και την ραγδαία επιδείνωση των δεικτών «όχι για 700 στους μισθούς αλλά για 300 στις συντάξεις, για κατάργηση κάθε κοινωνικότητας σε αυτό τον σχηματισμό” και εκτίμησε ότι υπό αυτή την έννοια “βρίσκομαστε στη δυσκολότερη φάση από την έναρξη του προγράμματος».

Τέλος ο κ. Μητρόπουλος αναγνώρισε παράλληλα ότι «ενδεχομένως υπερβάλλαμε ως προς ορισμένες προεκλογικές δεσμεύσεις” και υπογράμμισε ότι θεωρεί πως “προϊόντος του χρόνου δεν μπορεί να αποφύγει ο πρόεδρός μας τον οποίο στηρίζουμε την προσφυγή στο λαό υπό οποιαδήποτε εκλογή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.