Ειδησεογραφικό site

Αύριο το τετ-α-τετ Βαρουφάκη-Ντράγκι, την Πέμπτη με τον Σόιμπλε

27

Επικαιροποιείται διαρκώς το πρόγραμμα της περιοδείας του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη όπου συναντάται με υπουργούς Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντουαν στη Ρώμη (μετατέθηκε για τις 3 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσει τα ταξίδια του με επόμενους σταθμούς τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Βαρουφάκης δεν θα παραστεί απόψε στη συνάντηση Τσίπρα-Ρέντζι.

Όπως είπε στους Ιταλούς δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης :

–   θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, την Τετάρτη (ημέρα που συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ για το ELA), για να συναντήσει τον κ. Μάριο Ντράγκι.

– την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φαίνεται πως έχει υπάρξει συνεννόηση για τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμη ραντεβού.

– εξετάζεται αν ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλες την ημέρα συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όσον αφορά τον στόχο της σημερινής του παρουσίας στη Ρώμη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τα όσε είπε στους Financial Times: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Βαρουφάκης: Ζητάμε 4-6 βδομάδες για το πρόγραμμα και μετά συμφωνία γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa και όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλεσάντρο Μπαρμπέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει στόχους για το έλλειμμα και είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.

Όπως αναφέρει ο Μπαρμπέρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Twitter ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στόχους για το έλλειμμα, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. no give or take».

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η ελληνική πλευρά ζητά τέσσερις με έξι εβδομάδες για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έπειτα θα σημειωθεί μία «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.