Ειδησεογραφικό site

Την άλλη βδομάδα θα παραιτηθεί ο Κουβέλης-Ψαριανός: Προειλημμένη απόφαση η στροφή ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ

84

Την παραίτησή του θα υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα κληθούν αποφασίσουν για το μέλλον τού προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κουβέλης είπε για την παραίτησή του:

«Δεν το εκανα την Κυριακή γιατί ήθελα να προασπίσω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος και τη συντεταγμένη πορεία μας. Από την πρώτη μου δήλωση την Κυριακή εξάλλου παρέπεμπα στις κομματικές διαδικασίες. Το άλλο σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή όπου θα υποβάλω την παραίτησή μου και εκεί θα αποφασιστεί αν θα πάμε σε διαρκές ή έκτακτο συνέδριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ «περιστρέφεται στο να καταγραφουν τα αιτια αποτελεσματος». Ως αιτία καταγράφεται  κυρίως το θολό πολιτικό στίγμα του κόμματος που συμπυκνώθηκε σε ίδιες αποστάσεις ανάμεσα σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη συνεδρίαση των κομματικών Οργάνων της ΔΗΜΑΡ απόντες ήταν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες πως αν ο κ. Κουβέλης επιθυμεί να ειναι ξανά πρόεδρος δεν θα συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Ψαριανός: Προειλημμένη απόφαση η στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM ο κ. Ψαριανό άσκησε κριτική σε αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ υποστήριξε ότι προσπάθησε να ενημερώσει, τηλεφωνικά, τον Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση κάποιων «κύκλων» της ΔΗΜΑΡ να υπάρξει στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκ προοιμίου λάθος, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του σε αρκετά ζητήματα.

«Δεν πήγα στη συνεδρίαση και πήρα τον Φώτη Κουβέλη τηλέφωνο χθες για να του πω το λόγο που δεν θα πάω, αλλά δεν το κατάφερα, διότι δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα. Δεν πήγα, ακριβώς για να μην ακούσω ακριβώς αυτά που είπε ο συντροφάκος μου ο Θόδωρος (Μαργαρίτης). Και το λέω γλυκά «ο συντροφάκος μου». Έτσι απευθύνομαι και στον ίδιο. Του λέω «βρε συντροφάκο, γιατί πάλι κωλοτούμπα;». Ευθέως…», τόνισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο Βήμα Fm.

«Κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας στα γρήγορα, αλλά λέμε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έκαναν άλλα. Υποστήριζαν άλλα πράγματα κτλ. » είπε , σημειώνοντας ότι αισθάνεται ότι τον φωτογραφίζουν οι δηλώσεις του Θόδωρου Μαργαρίτη.

«Είχαμε πει για την αποχώρηση από την κυβέρνηση ότι έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Δεν το αντέκρουσε. Δεύτερον, για το ακαριαίο «όχι» στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, όπου του είπαμε ότι κάνει λάθος, δεν το αντέκρουσε πάλι. Και τώρα κάνει αυτοκριτική ότι έπρεπε να συμμετέχει στο διάλογο. Ε, χαίρω πολύ. Αλλά μας έλεγαν εμάς, που τα υποστηρίζαμε αυτά, ότι υπηρετούμε αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Μας έλεγαν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ειλημμένες και καλούμασταν μετά στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις εγκρίνουμε. Δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση πριν, να το κάνουμε αυτό ή όχι; Η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε από μία πολύ στενή ομάδα ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Ψαριανός, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Πανούση:

«Ο κ. Πανούσης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και εβδομάδες αρθρογραφεί στην «Αυγή» και βγαίνει καθημερινά σχεδόν στο «Κόκκινο», όπου εγώ δεν βγαίνω ούτε για πέντε λεπτά. Και άλλοι σύντροφοι βγαίνουν και πολλά άλλα στελέχη μας και μιλούν για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο! Όσοι μιλάνε τώρα για την Κεντροαριστερά από την πλευρά Μαργαρίτη, λένε «να δούμε τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά» από τη μία και από την άλλη «να δούμε και τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».»

«Ιδεολογική συγγένεια με τον Σαμαρά, τον Μπαλτάκο, τους Μουρούτηδες και τη Ν.Δ. καμία. Ούτε αισθητική. Αλλά στη συγκεκριμένη στιγμή έπρεπε και πρέπει να βρεθούν συγκλίσεις όχι ιδεολογικών συγγενενιών, αλλά μιας ρεαλιστικής πολιτικής για να βγούμε από την κρίση. Τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορεί να ξαναγίνει αυτό. Με καμία κυβέρνηση, που λέμε. Αν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές και αλλάξει η κυβερνητική στρατηγική για το πώς θα προχωρήσουμε…

Καμία ιδεολογική συγγένεια με τον κ. Σαμαρά και τους Μπαλτάκους, αλλά καμία σχέση και με τους γουναράδες της Κουμουνδούρου. Ας μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιό του. Διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας; Μάλιστα, θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαπραγμάτευση του χρέους, διακανονισμό και συμφωνία με τους εταίρους; Μάλιστα, να το δούμε, αλλά όχι σκισίματα, διαγραφές και ένα άρθρο ή επιστροφή στη δραχμή. Γιατί τα έχουν πει όλα…» συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.