Ειδησεογραφικό site

Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον: Ο Ελγιν ήταν χρεοκοπημένος και έκλεψε τα Γλυπτά για τα λεφτά

29

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Αυτό τόνισε ο Αυστραλός νομικός Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον μιλώντας σε ειδική εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο κ. Ρόμπερτσον είπε πως ο Λόρδος Έλγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης που έκλεψε τα γλυπτά για να κάνει χρήματα.

«Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στην χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» είπε ο Αυστραλός νομικός.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά και ότι το ίδιο δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο κ. Ρόμπερτσον είπε: «Ναι αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα.

«Η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» είπε.

Συμπτωματικό ότι η Αμάλ παντρεύτηκε πρόσφατα -Ασχολούμαστε με τα Μάρμαρα εδώ και τρία χρόνια

Ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι η κα Αμάλ Αλαμαντίν-Κλούνεϊ ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Τότε με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και τη δική της» είπε και πρόσθεσε: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτή την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό και δεν επιδιώξαμε όλη αυτή τη δημοσιότητα».

Επίθεση στην κυβέρνηση της χώρας του για μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο κ. Ρόμπερτσον στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο τελευταίο του βιβλίο με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

Μάλιστα, ο Αυστραλός νομικός επιτέθηκε και στην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τζούλι Μπίσοπ η οποία, όπως είπε, έστειλε επιστολή στην Τουρκική κυβέρνηση για να διευκρινίσει ότι η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση όντως επισήμως δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία αν και την αναγνωρίζουν οι πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας.

Και δεδομένου ότι το 2015 θα τιμηθούν τα εκατό χρόνια από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη, με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων Αυστραλών, η κα Μπίσοπ θέλησε να καθησυχάσει την Άγκυρα.

Ο κ. Ρόμπερτσον την επικρίνει όμως και σημειώνει ότι η σφαγή των Αρμενίων σηματοδοτήθηκε μετά την απόβαση στην Καλλίπολη.

Ασκεί κριτική και στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, σημειώνοντας πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση ασκούσε κριτική στην Τουρκία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ως πρωθυπουργός δεν την αναγνωρίζει.

Ποιος είναι ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον

Ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον γεννήθηκε στο Σίδνεϊ όπου και σπούδασε νομικά στο Σίδνεϊ και το 1970 ταξίδεψε με υποτροφία στη Βρετανία, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη.

«Η δικαιοσύνη», λέει ο ίδιος, «είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι διότι προσφέρει τη δυνατότητα της νίκης επί των ισχυρότατων και εναντίον του ίδιου του κράτους». Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι ο κατεξοχήν τομέας του. Έχει εμφανιστεί ως δικηγόρος περισσότερες φορές από όσες μπορεί να μετρήσει κανείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επί πενταετία δικαστής στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.