Ειδησεογραφικό site

Τετ α τετ Σαμαρά και Σόιμπλε στο γεύμα των επισήμων της Ε.Ε. στην Πορτογαλία-Συζήτησαν τα επόμενα βήματα στην οικονομία

45

Τα ευρωπαϊκά θέματα περί την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα συζήτησαν στη σύντομη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος, με αντικείμενο “Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019”.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γιόζεφ Ντολ και τον κ. Σόιμπλε.

Καθώς μάλιστα καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για τη θετική πορεία των οικονομικών στην Ελλάδα.

Καθώς το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο και μετά. Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ υπάρχει μπροστά και η επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα μας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και, εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική, θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ αντίθετα είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται πάντως ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί στην Επιτροπή -με πρώτη προτίμηση το Ενέργειας.

Το ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στην ενίσχυση με πόρους και ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο ο κ. Σαμαράς στηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς είχε τετ-α-τετ και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, με τον οποίο περιορίστηκαν στα ευρωπαϊκά θέματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.