Ειδησεογραφικό site

«Σε εξαιρετικά καλό κλίμα» η συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ

49

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποήθηκε η σχεδόν ημίωρη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά τη συνάντηση υπήρξε αλληλοενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τις προετοιμασίες του κ. Γιούνκερ σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες τους στη νέα Κομισιόν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παράλληλα έγινε ειδική αναφορά τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Γιούνκερ στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όπως και μετά την ολοκλήρωσή της.

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά, λίγα 24ωρα πριν την προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων έχουν, εκ των πραγμάτων, βαρύνουσα σημασία, ωστόσο η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι αυτές διεξάγονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η μετωπική ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία και φυσικά το ενδεχόμενο επιβολής και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέμα το οποίο θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μαζί βέβαια με το «μοίρασμα» των χαρτοφυλακίων στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Συνεπώς, σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «εμείς θα θέσουμε τα θέματά μας, γνωρίζοντας όμως ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Αντίστοιχος προβληματισμός, χωρίς να ομολογείται δημοσίως, υπάρχει και για τη συνάντηση των Παρισίων. Ο όρος προπαρασκευαστική, στον οποίο επιμένει η πλευρά των δανειστών, είναι ενδεικτικός των προθέσεών τους, ενώ οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο (Ουκρανία – Ισλαμικός κίνδυνος – Γάζα) «φρενάρουν» το άνοιγμα τώρα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα θέσει τις δικές της προτεραιότητες», σημειώνει το ίδιο στέλεχος, ωστόσο και εδώ το τοπίο στην Αθήνα είναι εξαιρετικά νεφελώδες.

Η χθεσινή ανακοίνωση, για παράδειγμα, του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ότι «μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε ότι στο τελικό σχέδιο είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί και διάταξη για την συνέχιση της προστασίας της πρώτης (κύριας) κατοικίας των δανειοληπτών», ξάφνιασε την κυβέρνηση (η οποία πάντως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης) και ανάγκασε το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω κύκλων του, να χαμηλώσει τις προσδοκίες, ειδικά σε ό,τι αφορά στις μονομερείς ενέργειες.

Η διαπραγμάτευση για τον ΕΝΦΙΑ, για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις φοροαπαλλαγές και φυσικά το χρέος έχουν ήδη ενταχθεί στο μενού των Παρισίων, άγνωστο όμως παραμένει το αν η άλλη πλευρά «θα προσέλθει χορτάτη, δοκιμάζοντας μόνο το επιδόρπιο που δεν είναι άλλο από τις συστάσεις για τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως λέει κυβερνητικός βουλευτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.