Ειδησεογραφικό site

Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα για λύση «αλά Κύπρος» από τους δανειστές αποκαλύπτουν οι FT – Είναι ένα από τα σενάρια για να κλείσει η συμφωνία

33

Έδαφος κερδίζει ανάμεσα σε ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η ιδέα της παρουσίασης μιας λύσης «αλά Κύπρος» προς τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δημόσια στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό, κατά τους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαίνε σε δημοψήφισμα ένα τελεσίγραφο όσον αφορά ενά πακέτο στήριξης.

Ωστόσο, σημειώνουν οι FT, έτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις σημείωνε ότι η προσέγγιση «take it or leave it» είναι μια από αυτές που συζητώνται ανεπίσημα ως μια λύση για να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αυτή τη βδομάδα, καθώς έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Το γράμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραφε ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Τελικά, η Ελλάδα τα κατάφερε και πλήρωσε το ποσό χωρίς εξωτερική βοήθεια αλλά με ένα παράδοξο τρόπο, χρησιμοποιώντας κονδύλια ελληνικού λογαριασμού έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη δόση, και πως θα αθετήσει την πληρωμή αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια, δηλαδή αν δεν υπάρξει αύξηση από την ΕΚΤ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Τσίπρα αποκαλύφθηκαν από την κα Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, την Πέμπτη επισημαίνει ο αρθρογράφος που παραθέτει στην συνέχεια τις επόμενες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η επόμενη δόση του ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα παραμένει ακόμα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Πολ Τόμσεν αρμόδιος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και να αποσύρει τα 3,6 δισ. ευρώ, που του αντιστοιχούν, καθώς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις δεν οδηγούν πουθενά, προσθέτουν οι FT.

Μάλιστα, ο Πολ Τόμσεν, προειδοποίησε ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο ως προς τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζεται πλήρως τον κ Τόμσεν, και εκτιμά ότι δεν πρέπει να σημειωθεί μία «γρήγορη και βρώμικη» διαδικασία ένταξης.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με πρόταση-τελεσίγραφο του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, κρίνονται, ωστόσο ανυπόστατες, καθώς, όπως αναφέρεται, το Ταμείο δεν έχει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να συντάξει μία τέτοια πρόταση.

Το δημοσίευμα, υπενθυμίζει πως μια παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε και το Μάρτιο 2013, όταν η κυπριακή κυβέρνηση κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στο σχέδιο που της παρουσιάστηκε και να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ στο τραπεζικό της σύστημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.