Ειδησεογραφικό site

ΤΕΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ”πουλάει” το Ελληνικό με ”τιμή Βραχατίου” – Τι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ

47

«Φωτιές» ανάβει η οικονομικοτεχνική μελέτη που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αποτιμά την αξία του Ελληνικού στα 3 δισ. Ευρώ, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που έχει κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3 δισ. Ευρώ, είναι η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ, είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει κατ΄αρχήν το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιστοιχεί σε κόστος γης 92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης αξία που δεν υπάρχει, πουθενά στις γύρω περιοχές.

«Τέτοιες αξίες υπάρχουν στο Βραχάτι Κορινθίας ή στον Αγιο Βασίλειο Αντιρρίου», υπογράμμισε ο Α. Ψαθάς, Πιστοποιημένος Εκτιμητής Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μάλιστα, Χρήστος Σπίρτζης, εκτοξεύει βολές κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά.Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του».

Η αξία θα μπορούσε να είναι πενταπλάσια

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας έγινε με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6,203 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κόσμα, με βάση τη μελέτη της «Ελληνικό ΑΕ», η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στο νόμο 4062/20012, βάση του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρίας από τον ΤΑΙΠΕΔ.

«Η σημερινή εκτίμηση, πέρα των υπολοίπων, βασίζεται στο σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού με αυτό το απαράδεκτο μοντέλο, που υιοθετήθηκε. Αν υιοθετούνταν άλλο μοντέλο διαγωνιστικών διαδικασιών, η εκτίμηση θα ήταν μεγαλύτερη και ίσως πολλαπλάσια της σημερινής. Έχουμε ξαναπεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτή τη φάση από πλευράς ΤΕΕ, δεν κρίνεται ούτε το θέμα της αξιοποίησης ή μη του Ελληνικού ούτε το περιεχόμενο της μελέτης της «Ελληνικό ΑΕ», η οποία λήφθηκε υπόψη μόνο και μόνο επειδή είναι τεχνικοποιημένη, και μπορεί να αποτελέσει βάση για απολύτως συγκεκριμένη και αξιόπιστη εκτίμηση. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ θέλοντας να προλάβει όσους μιλήσουν για καθυστερημένη παρέμβαση θύμισε ότι το ΤΕΕ προσπάθησε να οδηγήσει την κυβέρνηση, τους δημόσιους φορείς και το ΤΑΙΠΕΔ σε διάλογο με την κοινωνία, σε διαφανείς διαδικασίες για αξιοποίηση και όχι εκποίηση του Ελληνικού.

ΤΕΕ: Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες

«Με τη σημερινή εκτίμηση κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες για αυτή τη βήμα- βήμα μεθόδευση του ξεπουλήματος του Ελληνικού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Κάλεσε, μάλιστα τους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων που παραβρέθηκαν στην ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ «να δώσουμε τη μάχη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όπου κι αν ανήκει πολιτικά ή ιδεολογικά ο καθένας μας».

Σπιρτζής: Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού άσκησε σφοδρή κριτική στο ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ότι «υποβλήθηκαν 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός κατέληξε με μια προσφορά, όπως συνηθίζει το ΤΑΙΠΕΔ» και διατύπωσε τα εξής ερωτήματα;

Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και σε ποια; Πώς εκλέχθηκαν;
Ποιοι και πόσοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Πώς επιλέχθηκαν;
Ποια τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους (συγκριτικά με το συνολικό χρέος της χώρας) και τέλος ποια η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας;»

Οι παρεμβάσεις των πολιτικών

Παρεμβάσεις στην ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ έκαναν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, με τη σειρά που έλαβαν το λόγο, ως εξής:

«Εξαιρετική δουλειά, που καταδεικνύει το μεγάλο… κλέψιμο, τη μεγάλη απάτη που πάει να γίνει στο Ελληνικό» χαρακτήρισε τη μελέτη που παρουσίασε το ΤΕΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία και δήλωσε με έμφαση πως «η έκταση του Ελληνικού δεν πρόκειται να κτιστεί».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, επεσήμανε πως οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να υποστηρίζονται από στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας, ενώ υποστήριξε πως στη Βουλή έφτασε μόνο το Α΄ τεύχος της προκήρυξης για το Ελληνικό και όχι το Β΄ τεύχος στο οποίο και αναφέρονται τόσο το τίμημα, όσο και οι όροι.
Η Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός έχει εξαπατηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα του Ελληνικού, καθώς όχι μόνο δεν θα γίνει η έκταση πάρκο, αλλά παραχωρείται με χαμηλό αντίτιμο σε ιδιώτες και ανέφερε, επίσης, πως η σχετική αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα ήταν πολιτική κίνηση.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Σταμενίτης εξέφρασε την άποψη πως η έκταση του Ελληνικού πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί, με σχεδιασμό που θα κάνει το κράτος σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά την αξία, αυτή θα την κρίνει η αγορά.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Νίκος Μήλης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η όποια επένδυση πρέπει να γίνει με ωφέλειες για την κοινωνία και με τη σύμφωνη γνώμη της. Να μην … παίξουμε το «παιχνίδι των καθυστερήσεων», αλλά να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των στιγμών, υπό το φως ρεαλισμού και ψύχραιμης αποτίμησης.
Ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης (βουλευτής ΑΝΕΛ) δήλωσε πως οι βουλευτές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν επιφυλάξεις για πολλά ζητήματα, ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η λύση του ιδιώτη καθώς το κράτος στερείται χρημάτων.
Ο Γρηγόρης Λιονής, εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική και βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων, ενώ δήλωσε πως το Ελληνικό πρέπει να γίνει έκταση πρασίνου, πολυθεματικό πάρκο, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.

Ο αντίλογος από το ΤΑΙΠΕΔ

Η άλλη πλευρά πάντως υποστηρίζει πως το ΤΕΕ συγκρίνει ανόμοια μεταξύ τους πράγματα, και πώς παρεμβαίνει στην υπόθεση αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου με καθυστέρηση δεκαετιών.

Επισημαίνει πως το ΤΕΕ χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς για την αποτίμηση τη μελέτη του καθηγητή Σπύρου Πολλάλη η οποία προέβλεπε πως η Λεωφόρος Ποσειδώνος δεν θα υπογειοποιηθεί αλλά θα αξιοποιηθεί ως λεωφόρος ο διάδρομος απογείωσης και προσγείωσης του πρώην αεροδρομίου.

Σχετικά με το τίμημα, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development (του προτιμητέτου επενδυτή) είχαν υποστηρίξει πρόσφατα με βάση την αξιοποιήσιμη επιφάνεια που «δεν υπερβαίνει τα 2,1 εκατ. τ.μ. από τα περίπου 6,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα» ότι οι επενδυτές πληρώνουν 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατά το ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο κόστος δεν συνυπολογίζονται, το 1,2 δισ. για τις δημόσιες υποδομές, καθώς επίσης και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου των 2 εκατομμυρίων τ.μ.

Επισημαίνεται ότι οι συντάκτες της μελέτης του ΤΕΕ βασίστηκαν στη μελέτη Πολλάλη, του πρώην προέδρου της Ελληνικό ΑΕ που είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία παραχώρησης γιʼ αυτό και αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας πόλης με 11.000 κατοικίες, 7.200 κλίνες ξενοδοχείων και 2.800 κλίνες σε υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, κυρίαρχη χρήση στο Ελληνικό θα ήταν η κατοικία (17% σε επίπεδο κάλυψης και 57% σε επίπεδο δομημένων επιφανειών) συνοδευόμενη από άλλες χρήσεις, τουριστικές, εμπορικές κ.τ.λ.

Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι η μελέτη του Επιμελητηρίου προβλέπει πως το 40% της έκτασης θα αξιοποιηθεί για κατασκευή κατοικιών, χωρίς να αναλύεται το πού θα διατεθεί τελικά αυτή η τεράστια προσφορά κατοικιών, και το πώς θα απορροφηθεί από μια αγορά ακινήτων, που παρουσιάζει ιστορικά το υψηλότερο στοκ αδιάθετων διαμερισμάτων. Σημειωτέον ότι η πρόταση της Lamda Development προβλέπει ανάπτυξη κατοικιών μόνο στο 25% της έκτασης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ συστάθηκε τον Ιούλιο 2011, ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2011, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2014 ενώ το ΤΕΕ, απεύθυνε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ στις 27 Μαρτίου 2014 – αφού δηλαδή είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός- ζητώντας ενημέρωση για διάφορα ζητήματα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γνωστά χρόνια πριν.

Επιπλέον, μεταξύ 1994-2012 έχουν εκπονηθεί διάφορες μελέτες με φορείς ανάθεσης τον ΟΡΣΑ, τους Δήμους Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού, ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά σε καμία δεν συμμετείχε το ΤΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.