Ειδησεογραφικό site

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποια πρόσωπα θα “φτιάξουν” την κυβέρνηση Τσίπρα

50

Αν και η σύνθεση της νέα κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία και από το ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα φαβορί για τα χαρτοφυλάκια. Ποια τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο νομοσχέδια με μέτρα άμεσης ανακούφισης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα μέτρα θα δίνουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης με την εφαρμογή των Μνημονίων (άποροι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι).

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας επιτρέπουν τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς όριο δόσεων, ενώ καταργούνται η προσωποκράτηση και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου για οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα απαγορεύει την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.

Ποια πρόσωπα θα “φτιάξουν’ την κυβέρνηση Τσίπρα

Η αυτοδυναμία ή μη στις εκλογές είναι το κλειδί που θα καθορίσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στις σκέψεις του μια συγκεκριμένη λίστα στελεχών, που θα κληθούν να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Στελέχη του κόμματος διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ο Αλ.Τσίπρας επιθυμεί, παρουσιάζοντας το Υπουργικό του Συμβούλιο να συμβολίσει ένα τολμηρό άνοιγμα και σε άλλους χώρους ή σε κοινωνικές ομάδες, που θα υπερβαίνει τα στενά όρια της Κουμουνδούρου.

Πάντως, οι δυνατότητες που έχει για να προχωρήσει σε εντυπωσιακές κινήσεις είναι περιορισμένες, δεδομένης της δέσμευσης που ανέλαβε στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος για 10μελές Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα χαρτοφυλάκια κεντρικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Μεταφορών και Υποδομών) εκτιμάται πως θα αναλάβουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Γ.Δραγασάκης, Γ.Βαρουφάκης, Γ.Σταθάκης, Ν.Βαλαβάνη, Ζ.Κωνσταντοπούλου, Π.Λαφαζάνης, Δημ.Στρατούλης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Δημ.Παπαδημούλη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.