Ειδησεογραφικό site

H εντυπωσιακή 3D απεικόνιση του τύμβου της Αμφίπολης – Περιστέρη: Ένας σπουδαίος στρατηγός ο ένοικος του τάφου

97

ampipoli

Την δυνατότητα να περιηγηθούν στον τύμβο Καστά, όπως ακριβώς και οι αρχαιολόγοι, παρέχουν στους λάτρεις της ανακάλυψης στην Αμφίπολη, οι ειδικοί γραφίστες με την δημιουργία της 3D απεικόνισης.

Με την βοήθεια ενός »ερευνητή» που μπαίνει στους χώρους που μέχρι στιγμής έχουν φέρει στο φως οι τεχνίτες, οι θεατές μπορούν να δουν σε προσομοίωση τους χώρους των πρώτων δύο θαλάμων του Τύμβου.

 

Κατερίνα Περιστέρη: Ένας σπουδαίος στρατηγός ο ένοικος του τάφου

Η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή με τον Γιάννη Πρετεντέρη, αναφερόμενη στην ανασκαφή, έκανε λόγο για ένα μνημείο που κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Ελληνες, ενώ δεν έκρυψε την πικρία της για τα σχόλια συναδέλφων της.

Σχετικά με το πρόσωπο που ενδεχομένως να έχει ταφεί στο εν λόγω μνημείο, η κ. Περιστέρη εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, έναν σημαντικό στρατηγό. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, περίπου σε ένα μήνα, καθώς «εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δεν τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε».

«Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε, είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο» δήλωσε η αρχαιόλόγος.

Η πικρία για τους συναδέλφους της

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της στο MEGA και αναφερόμενη στην πικρία που νιώθει επειδή κάποιοι συνάδελφοί της δεν έχουν χαρεί για την μεγάλη ανακάλυψη στην Αμφίπολη, η κ. Περιστέρη είπε «Με πικραίνει αυτό το πράγμα γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

 

Τα νέα αινίγματα της Αμφίπολης

Σε ένα «αρχαιολογικό CSI» εξελίσσεται η διερεύνηση του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς με κάθε νέο εύρημα προκύπτουν νέα ερωτηματικά. Τα οποία, μάλιστα, είναι όλο και πιο σοβαρά καθώς η ανασκαφή προχωρά προς τα ενδότερα του μνημείου.

Πώς ερμηνεύεται το ότι η μαρμάρινη θύρα, αυτής που συνδέει άμεσα την Αμφίπολη με τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα λόγω ομοιότητας, βρέθηκε κομματιασμένη ενώ το περιθύρωμά της άθικτο; Εάν η θραύση της θύρας οφείλεται σε σεισμό ή δονήσεις που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς, πώς είναι δυνατόν να επηρεάστηκαν μόνο τα θυρόφυλλα και όχι το πλαίσιό τους;

Οι ειδικοί δεν έχουν εξήγηση για το πώς έσπασε η πόρτα, προφανώς όμως μοιάζει απίθανο να έχει σπάσει από φυσικά αίτια. Τότε την έσπασαν οι τυμβωρύχοι; Ίσως ναι, ίσως όχι. Από την άποψη της εξαγωγής συμπερασμάτων για το μνημείο, η μαρμάρινη θύρα είναι ένα εύρημα σημαντικότερο ακόμη και από τις Καρυάτιδες, καθώς μαρτυρά ενδεχομένως διαφορετικές φάσεις στη μακραίωνη ιστορία του Τύμβου.

Στο ίδιο τοίχο με τη σπασμένη θύρα, υπήρχε η γνωστή μικρή οπή, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να έχουν διεισδύσει οι τυμβωρύχοι. Και εάν αυτό ισχύει, τότε δεν θα είχαν κανένα λόγο να σπάσουν την πόρτα για να εισχωρήσουν στο μνημείο. Παρόλ’ αυτά, θα μπορούσε να ισχύει ένα δεύτερο σενάριο: Ο τάφος να έχει συληθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο και η θραύση της θύρας να συντελέστηκε κατά την πρώτη αυτή λεηλασία. Κατόπιν ο τάφος επιχώθηκε πλήρως και σφραγίστηκε, αφήνοντας περιθώριο μόνο για το μικρό «λαγούμι» κοντά στην οροφή.

Οι υποθέσεις για το τι συνέβη στην μαρμάρινη θύρα με το ιωνικό περιθύρωμα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν ή και να εκλείψουν, αρκεί να γνωρίζαμε εάν ισχύει στην πράξη η εκτίμηση του γεωλόγου κ. Λάζαρου Πολυμενάκου ότι στον Τύμβο Καστά υπάρχει και δεύτερη είσοδος. Στην τρισδιάστατη αναπαράσταση του Λόφου, ο ειδικός επιστήμονας σημειώνει τη θέση ενός πιθανού δεύτερου ορύγματος εισόδου, στην βορειοδυτική πλευρά, περίπου στο ένα τέταρτο του κύκλου αριστερά από τις Σφίγγες. Με αυτήν ο τάφος θα ήταν διπλά ευάλωτος -ή και διπλά προστατευμένος, εάν αποδεικνυόταν μια τυφλή, αδιέξοδη «ψευδο-είσοδος».

Στη μελέτη του κ. Πολυμενάκου, την οποίαν κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε το protothema.gr, διακρίνεται η πιθανή ανάπτυξη του μνημείου στο εσωτερικό του Τύμβου Καστά. Ανεξάρτητα εάν η σύραγγα με τους ενδιάμεσους θαλάμους όπως έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα εξακολουθεί ενιαία ή πρόκειται για πολλαπλές και ανεξάρτητες ταφές, αυτό που φαίνεται είναι ότι το μνημείο αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά. «Στρίβει», δηλαδή, προς τα δεξιά, σαν ο αρχιτέκτονας να ήθελε να αποφύγει κάτι στο κέντρο του λόφου ή, απλώς να προσφέρει θέα στον νεκρό προς την κοιλάδα του Στρυμόνα και τη θάλασσα στο βάθος.

Από γεωφυσικής άποψης, γύρω από το μνημείο που αποκαλύπτεται σταδιακά, υπάρχει ένα άλλο μνημείο, εξίσου αξιοθαύμαστο για την τεχνική αρτιότητα, την πρωτοτυπία και τις διαστάσεις του. Η κατασκευή του Τύμβου συναρπάζει τους ειδικούς, οι οποίοι το θεωρούν μοναδικό, ακόμη και εάν στο εσωτερικό του δεν περιέχονταν ούτε Σφίγγες, ούτε Καρυάτιδες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι λίθινες κατασκευές, η σύραγγα με την καμαρωτή οροφή, μαρτυρούν μια λογική επίγειου αρχιτεκτονήματος, ενός μνημείου που δεν προοριζόταν να σκεπαστεί με τόνους χώματος. Ωστόσο, η εσωτερική επίχωση δείχνει ότι ο κατασκευαστής του προσπάθησε να συγκεράσει τη μεγαλοπρέπεια ενός υπέργειου μνημείου με τις στατικές ιδιαιτερότητες ενός υπόγειου. Το μέσον που επέλεξε για να στηρίξει το έργο του εσωτερικά, ήταν η επίχωση.

Τα χώματα που αφαιρούνται από τους ανασκαφείς, επί της ουσίας, είναι οι «μυς» του μνημείου. Χωρίς αυτούς, ο κίνδυνος της κατάρρευσής του αυξάνεται γεωμετρικά. Άρα, κατά κάποιο τρόπο, η αμμώδης επίχωση είναι το μέσον που χρησιμοποιεί το ίδιο το μνημείο για να προστατεύσει τα μυστικά του, εκβιάζοντας τους ερευνητές με την αυτοκαταστροφή του.

Όσο για το πώς συνδυάζεται η «υπόγεια» με την «επίγεια» λογική, ο τρίτος -και πιθανώς ο τέταρτος- θάλαμος, οι οποίοι αναπτύσσονται κατά βάθος, τουλάχιστον κατά δύο μέτρα πιο χαμηλά από το επίπεδο των προηγουμένων, ίσως προσφέρουν τις απαντήσεις που αναζητά η διεπιστημονική ομάδα των ανασκαφέων.

Καθ. Ιστορίας Θεόδωρος Μαυρογιάννης : «Ο τάφος είναι του Ηφαιστίωνα, ξέρουμε πότε κατασκευάστηκε»

Απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι αφιερωμένος στον στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, δηλώνει ο κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου. Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, ο κ. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση της κας Κατερίνας Περιστέρη, ενώ τόνισε επίσης ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος».
Βασιζόμενος στις αρχαίες γραπτές πηγές και ιδιαίτερα στον ιστορικό Διόδωρο τον Σικελιώτη, (80-20 π.Χ) ο κ. Μαυρογιάννης συμπεραίνει πως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται η τέφρα του Ηφαιστίωνα. Συγκεκριμένα, η θεωρία που ανέπτυξε ο ιστορικός έχει ως εξής: «Εάν πρέπει να αναρωτηθούμε πού βρέθηκαν οι πόροι για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου, τα πρώτα χρήματα έφτασαν στον Αντίπατρο πριν από την έκρηξη του Λαμιακού πολέμου, δηλαδή το φθινόπωρο του 323 π.Χ. Αυτό σημαίνει πολλά για τη χρονολόγηση. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.»
»Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ. Εδώ όμως υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιΐα, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιΐα δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται ‘Ιερό’. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.»
»Εγώ κατέθεσα την άποψη -δεν μπορώ, βεβαίως, να είμαι κατηγορηματικός, δεν υπάρχει επιγραφή- ότι πρόκειται για τον τάφο-ηρώον του Ηφαιστίωνος, του χιλιάρχου στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν ‘Πυρά’. Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα».
»Εγώ δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η ενδυμασία των Καρυάτιδων δεν έχει πολιτικό μήνυμα, είναι ολόκληρη ιστορία ‘επέστρεψαν επιτέλους οι Αθηναίοι στην Αμφίπολη’. Εγώ πιστεύω ότι παραπέμπει στο ολιγαρχικό πολίτευμα των Αθηναίων, το οποίο εισήγαγε ο Αντίπατρος στην Αθήνα το 322 π.Χ., το Σεπτέμβριο, την 20η του Βοηδρομιώνος, όταν κατέλυσε τη δημοκρατία και τους νόμους και στη συνέχεια επέτρεψε ‘τοις βουλομένοις’ -δηλαδή στους αντιφρονούντες, οι οποίοι πήραν το μέρος του- να εγκατασταθούν εν Θράκη. Έτσι λέει ο Διόδωρος. Και αυτοί ήταν 12.000 τον αριθμό. Έμειναν 9.000. Αυτοί οι 9.000 ‘επολιτεύοντο κατά του Σόλωνος νόμους’ λέει ο Διόδωρος. Αυτή η ενδυμασία, το λοξό ιωνικό ιμάτιο, με την παρυφή, παραπέμπει σε Αθηναίους που βρίσκονταν εκεί».
»Για το πώς συνδέεται ο Ηφαιστίων με τους Αθηναίους, ευτυχώς υπάρχει μια μελέτη του 1991, η οποία λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνος, ο Αμύντωρ, ήταν Αθηναίος πολίτης. Οι Καρυάτιδες παραπέμπουν στην αθηναϊκή καταγωγή του Ηφαιστίωνος».

Πηγή: parapolitika.gr, protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.