«Γρίφος» η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας – Κομισιόν: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 8 Δεκεμβρίου (Βίντεο)
Σε θρίλερ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πιο κρίσιμης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα και κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στο μέτωπο των δεσμεύσεών της προς τους δανειστές, μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδας τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του έτους, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup – στα τέλη Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου.
Υπενθύμισε, εξάλλου, πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη – μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα» από την πλευρά των κρατών – μελών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της εφαρμογής ορισμένων θεμάτων στο 2015.
Αν και παραδέχτηκε ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο μήνυμα είχε στείλει την περασμένη Παρασκευή προς την Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτάσσοντας την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει πρώτα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και κατόπιν να διεξαχθεί η συζήτηση για την εποχή μετά το Μνημόνιο και την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε «νέα φάση».
Όπως είναι προφανές, η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνεται, καθώς η Τρόικα εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τα «καυτά» προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης
Δύσκολη διαφαίνεται η νέα διαπραγμάτευση που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, παρεμβάσεις στα εργασιακά, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Από το αποτέλεσμα του σκληρού παζαριού και μέσα στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο των τεσσάρων εβδομάδων θα κριθεί ολόκληρος ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν ότι έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα, αλλά και να έχουν εγκριθεί από τη Βουλή τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο συμφωνηθέν πακέτο.
Τόσο χρονικά, όσο και επί του περιεχομένου της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Πρόκειται για μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, από το αποτέλεσμα της οποίας εξαρτάται αφενός η δόση των 7,1 δισ. ευρώ, αφετέρου ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το άνοιγμα της συζήτησης για την μετά το μνημόνιο εποπτεία και τη διευθέτηση του χρέους.
Όπως το διατύπωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη, είναι όμως η τελευταία πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και από την επιτήρηση της τρόικας.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως το έθεσε ο κ. Βενιζέλος, είναι «ο ελληνικός λαός να έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους» και βάση αυτού να τεθεί το δίλημμα: «Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως Έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» όπως είπε.
Τι ζητά η τρόικα
Στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης η τρόικα φέρνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για 19 δράσεις που ζητά η τρόικα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015, αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, περιορισμό των επιδομάτων στη δημόσια διοίκηση, απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 100 δόσεις δεν ικανοποιούν την τρόικα, που κάνει λόγο για μεγάλη γενναιοδωρία. Παράλληλα, η τρόικα ζητά δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά.
Ακόμη, ζητείται η διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%, η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, ζητείται να προχωρήσει η ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο, να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν και προτάσεις για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.