Ειδησεογραφικό site

Τα ενεργειακά κυριάρχησαν στις επαφές του Αζέρου προέδρου στην Αθήνα

73

 

samaras-alief
Ενεργειακά ζητήματα ήταν στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Μετά από κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αλίεφ δήλωσε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας».

Επίσης, ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Όπως είπε, ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, καθώς χάρη σε αυτά το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες.

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.

Τέλος, ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

Ενώπιον των κ. Παπούλια και Αλίεφ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση που είχε ο Αζέρος πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον αγωγό ΤΑΡ και στη ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα σε γεωστρατηγικά ζητήματα.

Επίσης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός (ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συζήτησε με τον Αζέρο πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλίμα σήταν ιδιαιτέρως θερμό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν δε ότι έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάιο του 2013.

Αμέσως μετά οι κ. Σαμαράς και Αλίεφ είχαν γεύμα εργασίας.

 Στην Ακρόπολη ο Αζέρος πρόεδρος συνοδεία της Αντζελας Γκερέκου

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδεία της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου ξεναγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

«Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που υποδεχόμαστε τον κ. Αλίεφ σε έναν χώρο που συμπυκνώνει με τον τελειότερο τρόπο την πολιτική και πολιτιστική πρωτοπορία της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της αλλά και την ιστορική διαδρομή της πόλης» δήλωσε η κ. Γκερέκου και πρόσθεσε πως οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς και στον πολιτισμό.

«Άλλωστε, τον ελληνισμό και την περιοχή του Καύκασου συνδέουν μακραίωνες σχέσεις δημιουργικής συνύπαρξης και συνεργασίας που ανάγονται στο μύθο του Προμηθέα Δεσμώτη, ενώ, όπως και η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν αποτέλεσε και αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών» κατέληξε η υφυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.