Ειδησεογραφικό site

Τα δελφίνια αναπτύσσουν περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις όπως οι άνθρωποι

37

Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι τα δελφίνια έχουν περίπλοκες και δυναμικές κοινωνικές σχέσεις, ακριβώς όπως οι άνθρωποι.

Επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Harbor Branch (ΗΒΟΙ) του Πανεπιστημίου Florida Atlantic μελέτησε 200 ρινοδέλφινα για πάνω από έξι χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα δελφίνια παρουσιάζουν πολύ πιο περίπλοκη κοινωνική δικτύωση από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πώς οι κοινωνικές προτιμήσεις των δελφινιών επηρεάζονται από τον βιότοπό τους, ενώ όπως οι άνθρωποι επιδεικνύουν προτιμήσεις ως προς τη συντροφιά συγκεκριμένων φίλων, αποφεύγοντας παράλληλα άτομα που αντιπαθούν.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι τα δελφίνια σχημάτιζαν ομάδες και καταλάμβαναν ορισμένες περιοχές της λιμνοθάλασσας στην οποία κατοικούσαν. Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο ο βιότοπος επηρεάζει τις κοινωνικές δυναμικές των δελφινιών.

«Για παράδειγμα, οι κοινότητες οι οποίες καταλαμβάνουν στενότερα τμήματα της λιμνοθάλασσας εμφανίζουν πιο συμπαγή κοινωνικά δίκτυα, παρόμοια με τους ανθρώπους που ζουν σε μικρές πόλεις και έχουν λιγότερα άτομα να συναναστραφούν», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μέρντοχ Τίτκομπ, βιολόγος του ΗΒΟΙ .

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά των δελφινιών και το πώς αυτή σχετίζεται με το περιβάλλον των θαλάσσιων θηλαστικών.

Με τη βοήθεια αυτών των πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων, μπορούν να κατανοηθούν καλύτερα οι τάσεις αναπαραγωγής των δελφινιών και ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται οι πληροφορίες και η γενικότερη κουλτούρα σε ομάδες δελφινιών. Η μελέτη θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης των ασθενειών ανάμεσα στα δελφίνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.