Ειδησεογραφικό site

Τα «γυρίζει» ο Κυριάκος: Η Ντόρα δεν είπε στον Σαμαρά να παραιτηθεί – Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ

44

«Ναι» στη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου στη ΝΔ αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει «νομοτελειακά» ότι τα στελέχη θα εγείρουν θέμα αλλαγής του προέδρου του κόμματος τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης που διευκρίνισε ότι η παρέμβαση Μπακογιάννη δεν ήταν πρόσκληση στον Αντ. Σαμαρά να παραιτηθεί.

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της κρίσιμης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε πως ο ίδιος έχει φιλοδοξία να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ, και τόνισε πως ακόμα και σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτο συνέδριο – όπως πρότεινε και ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ – αυτό δεν θα σήμαινε «νομοτελειακά» πως θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά.

Σημείωσε δε πως η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ενώπιον της ΚΟ πως παραδοσιακά οι πρόεδροι της ΝΔ που υφίστανται εκλογικές ήττες παραιτούνται, δεν ήταν πρόσκληση στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί, αλλά μια παρατήρηση πως οι αρχηγοί είθισται να παραιτούνται μετά από μια ήττα.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένης θητείας για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη θέση του για σύγκλιση συνεδρίου, το οποίο όπως είπε θα προσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα και θα κατοχυρώσει συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του κόμματος.

Αρνήθηκε έκτακτο συνέδριο ο Αντ. Σαμαράς.

Την πρόταση για έκτακτο συνέδριο απέρριψε πάντως στη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως δεν έχει μεν πρόβλημα με αυτή τη λύση αλλά προσθέτοντας: «Εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιτάχθηκε στις πιέσεις για έκτακτο Συνέδριο και εισηγήθηκε να συγκληθεί προσεχώς εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, με βασικό επιχείρημα ότι το Συνέδριο «κάποιοι θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξη και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν ότι το κόμμα σπαράσσεται σε κρίσιμες ώρες».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω» είπε στη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας πως «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα και να προχωρήσουμε στις σχετικές καταστατικές διαδικασίες».

Απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις βουλευτών για αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απόσταση και πως «βουλευτές και υπουργοί μπορούσαν να με βρουν είτε στο κινητό είτε διά ζώσης, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της άλλης μέρας. «Είχαμε ένα διαρκές υπουργικό συμβούλιο, θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε “πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο”, τώρα κατάλαβα τι εννοούσε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ, χαρακτήρισε έγκλημα τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, τόνισε όμως πως είναι εξίσου λάθος και η λογική του ώριμου φρούτου. Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την ΕΚΤ και τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι χαρακτήρισε κακά τα νέα τονίζοντας πως «οι δηλώσεις Ντράγκι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και φωτογραφίζουν τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Οικονομικών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.