Ειδησεογραφικό site

«Ταφόπλακα» για μικρομεσαίους και μπλοκάκια

36

 

Σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογούμενους με προφανή στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνει ο εφαρμοστός νόμος του νέου μνημονίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα επώδυνων φοροεισπρακτικών μέτρων για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών.

Τι σημαίνει αυτό για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» προβλέπονται:

-Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις προβλέπεται να αυξηθεί από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!

Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος, καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή 26% και, στη συνέχεια, επί του κύριου φόρου που θα έχει υπολογιστεί με 26% από το πρώτο ευρώ η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί 55%.

Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.

Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν  περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και μισθούς.

Έρχεται ακόμη:

– Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και η αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%.

Το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος που δεν επιτρέπεται να κατάσχεται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται ότι επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50% εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

– Μείωση του ακατάσχετου ορίου των καταθέσεων των φυσικών προσώπων από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ.

– Υποχρέωση εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πέντε δόσεις για τα νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δηλώσεις τον Αύγουστο.

-Δίνεται η δυνατότητα στην φορολογική διοίκηση να θεσπίσει κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα οφειλές τις οποίες έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

-Αυξάνεται από το 3% σε πάνω από 5% (παρεμβατικό επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 μονάδες) το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων.

-Καταργείται η διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές η οποία δεν επέτρεπε, υπό προϋποθέσεις, την έκπτωση από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Μέτρα σοκ και για τους αγρότες 

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» περίπου 620.000 αγρότες και πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να υποστούν σημαντικού ύψους πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους εκπροσώπους των θεσμών στην άμεση εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων.

Κατά το δημοσίευμα με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η προκαταβολή φόρου εισοδήματος διπλασιάζεται, αναδρομικά από την 1η -1-2014 για τους αγρότες.

Επίσης η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται σταδιακά στις χρήσεις 2015 και 2016 στο 100%.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τριπλασιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2015. Ενα χρόνο μετά την 1η Οκτωβρίου 2016 ο φόρος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω ώστε να εξομοιωθεί πλήρως με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Ετσι, με την πλήρη εξομοίωση που επέρχεται την 1η-1-2016 καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, γράφει το ρεπορτάζ.

Μέτρα «γροθιά στο στομάχι»

1- Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014!Επανέρχεται στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τους αγρότες. Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5%.

2- Αύξηση – σοκ του αγροτικού πετρελαίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.