Ειδησεογραφικό site

Θωράκιση του ταφικού μνημείου από τις καιρικές συνθήκες-Τασούλας: Ενισχύεται η θεωρία πως η Αμφίπολη δεν έχει συληθεί

46

Συνεχίζονται εντατικά από τη διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της κας Κατερίνας Περιστέρη, στο λόφο Καστά, οι τεχνικές εργασίες  θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου,  για  να αποφευχθούν  επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος.
Ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς.
Ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών.

Κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου, για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

 Κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφράγματος, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες  αποχωμάτωσης και  υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

 Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

Tασούλας: Ενισχύεται η θεωρία πως η Αμφίπολη δεν έχει συληθεί

Την άποψη πως η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, εξέφρασε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο MEGA.

«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου» επεσήμανε ο Κων. Τασούλας.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι η οριστική απάντηση για το ενδεχόμενο σύλησης του μνημείου θα δοθεί από την αρχαιολογική έρευνα. «Πρέπει να δούμε τον τάφο για να πούμε τελικά» είπε.

Ο κ. Τασούλας τόνισε πως οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.

Επισήμανε ωστόσο πως δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες, επισημαίνοντας πως η «απαραίτητη δουλειά» της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με «τη δική μας αδημονία».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.