Ειδησεογραφικό site

Σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει της επιστροφής της τρόικας

33

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εν όψει της έλευσης της τρόικας.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται σε κρίσιμη συγκυρία μετά την αναταραχή στις αγορές και εν όψει των stress test της ΕΚΤ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν σημειωθεί χειροπιαστή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και δεν καταρτιστούν τεκμηριωμένα σχέδια για τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, δεν βλέπουν τον λόγο να επιστρέψουν για να συνεχιστούν εκ τους σύνεγγυς οι διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της -κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία υπό αυτή τη μορφή και με αυτές τις εξουσίες- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για απαίτηση έγγραφων διαβεβαιώσεων για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» να ολοκληρωθεί στην ώρα της η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς και να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», μετά το τέλος του προγράμματος.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ξεκάθαροι ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών μπορεί να υπάρξει ασφαλής εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και το χρέος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.