Ειδησεογραφικό site

Σύνοδος των G20: Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ακόμη χαμηλότερη των προσδοκιών μας

41

«Χαιρετίζουμε την τόνωση της οικονομίας σε πολλές χώρες του κόσμου, ωστόσο η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ακόμη χαμηλότερη των προσδοκιών μας». Με αυτά τα λόγια κατέληξαν οι 20 υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες στο κοινό ανακοινωθέν τους στο πλαίσιο της συνόδου των G20 που διεξήχθη στην Άγκυρα.

Οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συγκλίνουν στην άποψη ότι η υπερβολική εξάρτηση από το φθηνό χρήμα, το οποίο είναι απόρροια της χαλάρωσης της πολιτικής νομισματικής, δεν οδηγεί κατ´ ανάγκη σε μια ισορροπημένη αναπτυξιακή τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας παράλληλα ότι τα χαμηλά επιτόκια θα πρέπει σύντομα να αυξηθούν.
Κριτική στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της. Έμφαση στην κινεζική κρίση και συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις αρνητικές προοπτικές.

«Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα. Eντούτοις η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την ισόρροπη ανάπτυξη», αναφέρει ειδικότερα το ανακοινωθέν. Ωστόσο μονολότι ασκήθηκε κριτική στην παρατεταμένη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δεν διαγράφεται πουθενά ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο αναμένεται να επέλθουν αλλαγές.
Επίσης, η Σύνοδος των G20 κατέγραψε και επέμεινε στις αρνητικές τάσεις που διαγράφονται στην παγκόσμια οικονομία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάκαμψη διεθνώς πρέπει να τονωθεί με στοχευμένες δράσεις και μάλιστα άμεσα. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με τον διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι παρά τις αρνητικές προοπτικές που καταγράφηκαν, οι G20 συμφώνησαν «στη συνέχιση των αναπτυξιακών στόχων με την παράλληλη λήψη των απαραίτητων μέτρων».

Καθησυχαστικοί Σόιμπλε και Βάιντμαν για την κινεζική κρίση

Σύμφωνα με τα καταληκτικά συμπεράσματα της Συνόδου των G20 η πίεση που προκαλείται από τις αναδυόμενες οικονομίες δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών. Επίσης, παρά την πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση και την ύφεση που παρατηρείται στην κινεζική οικονομία, οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 κορυφαίων οικονομιών θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά δεν βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Β. Σόιμπλε «δεν συντρέχει λόγος για νευρικότητα εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Κίνα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της, όπως έχει ήδη εξαγγείλει». Από την πλευρά του ο Γενς Βάιντμαν συμπλήρωσε ότι οι συνέπειες από τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στις κινεζικές χρηματαγορές «θα είναι σχετικά περιορισμένες τόσο για την Κίνα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο».
Ας σημειωθεί τέλος ότι η ελληνική κρίση δεν απασχόλησε διεξοδικά τη Σύνοδο των G20, τουλάχιστον επισήμως, αν και σύμφωνα με πηγές το «ελληνικό θέμα» αποτελέσε αντικείμενο ανεπίσημων συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.