Ειδησεογραφικό site

Σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν: Πολλά υποσχόμενη η διαδικασία στο Κυπριακό

26

O ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την οποία χαρακτήρισε ουσιαστική, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία επειδή σέβεται πως αυτή είναι μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ηγέτες. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση» σημείωσε «θα την κάνουν οι ηγέτες μετά την αυριανή συνάντηση».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι γίνεται μια πρακτική και συγκεκριμένη δουλειά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εργασία των δύο διαπραγματευτών «εξαιρετική» λέγοντας πως δουλεύουν πολύ εντατικά για να ετοιμάσουν μια κοινή εικόνα για το πού βρίσκονται, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πραγματικά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και στα εκκρεμούντα ζητήματα.

Ερωτηθείς τι περιμένει από την αυριανή συνάντηση, συνέστησε αναμονή μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί, λέγοντας ότι «όλα όσα συμβαίνουν τώρα, περιλαμβανομένης αυτής της συνάντησης, αλλά και της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών είναι πολύ υποσχόμενα».

Αισθάνεται, είπε, ότι υπάρχει πραγματική και ειλικρινής θέληση όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πράγματι πάει στην πραγματική ουσία του θέματος. «Νομίζω» σημείωσε «πως δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο για πολύ – πολύ καιρό και γι΄ αυτό η ισχυρή μου προτροπή και προς τους δύο ηγέτες είναι να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε τώρα και να μην χάσουμε άλλο χρόνο».

Κληθείς να σχολιάσει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Άιντα είπε ότι δεν θα ήθελε να πει πολλά επί αυτού. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μόνο ότι στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο το θέμα που αφορά το πετρέλαιο και το αέριο έχει ήδη λυθεί, είναι στις υφιστάμενες συγκλίσεις» και  πρόκειται για θέμα που αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σημείωσε.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

O κ. Άιντα νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σημειώνοντας πως η διεθνής κοινότητα στηρίζει πολύ σθεναρά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι τόσο η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, η ΕΕ αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο νησί, είναι ευθυγραμμισμένα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη παραμένουν πολλά που πρέπει να επιλυθούν, θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τους Κύπριους.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ακόμη ότι είναι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, θεωρούν ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος και ότι επιθυμία τους είναι να  εκμεταλλευτούν την δυναμική που παρουσιάζεται σήμερα για το Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα ενεθάρρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να  αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ότι σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί.

Οι συνομιλίες, είπε, για το Κυπριακό, θα συνεχιστούν με ένα μικρό όμως διάλειμμα το καλοκαίρι.

Για την αυριανή συνάντηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι μια πολύ καλή συνάντηση και είπε ότι συζητούνται τα καίρια ζητήματα και γίνεται μια προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι επί αυτών των θεμάτων. Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι γίνεται μια εποικοδομητική δουλειά και επαίνεσε το έργο των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι, είπε, εργάζονται ακούραστα για καθορισμό του πού βρίσκονται σήμερα οι δύο πλευρές.

Σε σχέση με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπενθύμισε ότι χθες είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είπε ότι υπάρχει μια αλληλουχία για το πώς θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Σημειώνοντας ότι ακόμη δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι ο σχεδιασμός είναι όπως καλυφθούν όλα τα βασικά ζητήματα μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Σε σχέση με τις επαφές του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν σθεναρή αισιοδοξία και βούληση για στήριξη της προσπάθειας.

Οπως είπε, η εμπλοκή της ΕΕ είναι ήδη πολύ ουσιαστική και είπε ότι μέρος αυτής της ευρωπαϊκής εμπλοκής είναι ότι ο ίδιος θα εργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.