Ειδησεογραφικό site

«Σύγκρουση Τιτάνων» στο Eurogroup – Με σκληρή γραμμή η Αθήνα – Τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους

36

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, μπροστά σε ενα τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους στο ελληνικό αίτημα για επανακαθορισμό της σχέσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα εχει απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι – η τρόικα εν ολίγοις σχεδόν στο πιο υψηλό επίπεδό της.

Σε αυτή τη φάση καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στα βασικά ζητήματα των διαφωνιών, που έχουν εκφραστεί και μάλλον αυτό το ξέρουν όλοι. Το ζητούμενο, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, είναι εάν θα ανοίξει ο δρόμος, ενα μονοπάτι έστω, για μια μεγαλύτερη σύγκλιση αύριο στη σύνοδο και μια οριστική συμφωνία τη Δευτέρα στο τακτικό Εurogroup.

Η αισιόδοξη προσέγγιση λέει αυτό ακριβώς και μάλιστα φορείς της άποψης αυτής ειναι μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σαν τον Νίκο Παππά, αλλα ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει οτιδήποτε.

Οι πιέσεις αναμένεται να είναι αφόρητες και σίγουρα θα ανοίξουν πολλοί κάποια έστω χαρτιά τους. Ουσιαστικά όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα αναζητήσουν από σήμερα τα σημεία σύγκλισης και πάντως θα διαφανεί εάν όντως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ή η πορεία προς τη σύγκρουση ειναι ανεπίστρεπτη.

Το στίγμα Βαρουφάκη χθες στη Βουλή

«Με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του χθες στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν καθαρά λόγια και καθαρό μυαλό» είπε ο υπουργός και εξήγησε τι εννοεί με τον όρο λήξη του Μνημονίου, προσπαθώντας να «αποκρούσει» τις διαστρεβλώσεις.

«Το Μνημόνιο για εμάς ήταν τα νέα δάνεια που συσσωρεύθηκαν σε παλαιά δάνεια. Πριν το 2010 το ΑΕΠ της χώρας μεγεθυνόταν από μη βιώσιμο δανεισμό. Περάσαμε από την πυραμιδική μεγέθυνση στην πυραμιδική λιτότητα» εξήγησε.

Όσο για την Τρόικα, εξήγησε ότι θα συνεργαζόμαστε, αλλά όχι στη βάση της περιφρούρησης από τεχνοκράτες. Και υπογράμμισε: «Αποδεχόμαστε 0% του Μνημνονίου. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες χωρίς αιτία, δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση».

«Για να πάψει να είναι τοξική αυτή η συμφωνία απαιτείται μια νέα συμφωνία και γι’ αυτό εκλεγήκαμε. Είναι αστείο να μας κριτικάρουν, επειδή θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα» σημείωσε.

«Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε» είπε ακόμη, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί έτσι δεν διαπραγματεύσαι».

«Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία και να παίρνουμε εντολές από e-mail» συμπλήρωσε.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν όχι γιατί θέλουμε τη ρήξη, αλλά επειδή διαπραγματευόμαστε,  πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προκύψει μια νέα καλή συμφωνία, «όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν επιδιώκουμε την κρίση».

«Μόνη μας τακτική είναι να προτείνουμε σώφρονες προτάσεις και χωρίς τακτικισμούς. Δεν θα εφαρμόσω τη θεωρία παιγνίων, που γνωρίζω άριστα. Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές, αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας» εξήγησε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης.

«Όσα μέρη δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία θα τα διατηρήσουμε. Γιατί να απορρίψουμε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα;» διευκρίνισε, επανερχόμενος στο θέμα της υιοθέτησης μέτρων του Μνημονίου.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που πηγαίνει όρθια στη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε λίγο πριν το κλείσιμο της τοποθέτησής του.

Και κατέληξε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Αντί να προβάλλετε τη νοοτροπία της υποταγής του Μνημονίου σε εμάς, γιατί δεν ενώνετε τις δυνάμεις μαζί μας και να μας ενθαρρύνετε να μην επιστρέψουμε χωρίς μια έντιμη αντιμνημονιακή συμφωνία, να μιλήσετε στους ομολόγους σας ιδεολογικά στην Ευρώπη και να τους πείτε ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση, ένα διάλογο, είναι μια προσπάθεια αναστήλωσης της ευρωπαϊκής ιδέας;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.