Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ και Σόιμπλε ξαφνικά μιλούν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

229

Στο τραπέζι της εν εξελίξει δύσκολης διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και των πιστωτών είναι και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, που προκαλεί επιπλέον περιπλοκές, καθώς υπάρχουν διιστάμενες έως αντικρουόμενες τοποθετήσεις από ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ.

Το κούρεμα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για τα δύσκολα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ωστότο το θέμα υπερβαίνει την Ελλάδα και έχει γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης -έως και αντιπαράθεσης- μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα του Spiegelonline, το οποίο αναφέρει ότι στις επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ ζητά επιτακτικά και κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου εντάσσει το περιοδικό και δημοσιεύματα από το Assosiated Press και τους Times της Νέας Υόρκης, τα οποία θυμίζουν το κούρεμα του γερμανικού χρέους που έκαναν το 1953 οι νικήτριες χώρες και αποτέλεσε τη βάση για την οικονομική απογείωση της Γερμανίας.

Το καινούργιο στοιχείο είναι η φαινομενική τουλάχιστον αλλαγή στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι “έχει δίκιο το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δίχως κούρεμα”.

Πρόσθεσε όμως ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν να προχωρήσει σε κούρεμα. Εκτιμάται ότι απαντά στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιμένει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο, αλλά αρνείται να κουρέψει το χρέος προς το ΔΝΤ.

Στο θέμα του ελληνικού χρέους όμως αναφέρθηκε σήμερα και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε «κλασικό» κούρεμα. Από το Σεράγεβο η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης: «Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά» δήλωσε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι “η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού”. Παρόμοια θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει προχθές και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σημείωσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν για την Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς «κούρεμα», καθώς, όπως εξήγησε, το «haircut» είναι μια δύσκολη απόφαση για αρκετά κράτη-μέλη πάντως και εκείνος απέκλεισε το Grexit.

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι, για να υπάρξει μία λύση win-win, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση μεταρρυθμίσεων και οι πιστωτές να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση που θα υποβάλλουν οι θεσμοί αφού παραλάβουν την ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση σήμερα το βράδυ. Οι θεσμοί θα πρέπει να αποφανθούν στην εισήσησή τους προς το Euroworking Group, πρώτον εάν το ελληνικό θέμα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωπαική Ένωση και ακολούθως εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Επίσης, εάν θα είναι αξιόπιστη η ελληνική πρόταση με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Ωστόσο, αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι στ συμφωνία να συμπεριληφθεί συγκεκριμένη και σαφής δέσμευση ότι θα ανοίξει το θέμα και όχι κάποια νεφελώδης διατύπωση όπως του Νοεμβρίου του 2012, που απλά έδωσε τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες να αθετήσουν τη δέσμευσή τους.

Είναι, δε, η δέσμευση για το ελληνικό χρέος μαζί με το αναπτυξιακό πακέτο τα δύο σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία από την ελληνική Βουλή.

«Just do it», είπε στον Τσακαλώτο

Σχετικά με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «περισσότερο συμβατική» σε σχέση με τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, δίχως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στον κ. Τσακαλώτο ή στον κ. Βαρουφάκη, είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους δε θα λύσει προβλήματα, ενώ πρόσθεσε πως σκοπεύει να ζητήσει «χώρο» για επανεξέταση του χρέους.

Ωστόσο, αποκάλυψε πως κατά την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον νέο υπουργό Οικονομικών.

Από την άλλη, δήλωσε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και εξήγησε πως η καρδιά της κρίσης βρίσκεται στην δομή της Ευρωζώνης, ενώ άφησε και αιχμές για την φιλελληνική στάση των τελευταίων ημερών της Γαλλίας λέγοντας πως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν φυσικά υπάρχουν διαφορές (ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία).

Όσο για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα είπε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει η τραπεζική αργία.

«Η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο αυτή την περίοδο της κρίσης, επομένως δεν υπάρχει τόση ανησυχία σε σχέση με άλλους», συμπλήρωσε.

«Το ΔΝΤ με προειδοποίησε να μην είμαι τόσο γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Δεν ήθελα το ΔΝΤ να αναλάβει στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά υπερίσχυσε η Μέρκελ», αποκάλυψε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανίδα καγκελάριο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Όσο για το δημόσιο χρέος, σχολίασε πως η βιωσιμότητα του χρέους δε μπορεί να είναι εφικτή χωρίς κούρεμα.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις στην ίδια συνεδρίαση από την μία τόνισε ότι αν καταγραφεί η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ, αυτό θα υπονόμευε το μονοπάτι της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Από την άλλη, ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη με μία χώρα που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι πρέπει να κάνουμε όσα μπορούμε εντός του υφιστάμενου πλαισίου της συνθήκης προς το παρόν. Βέβαια, πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού.

Μέρκελ: Αποκλείω κλασικό «κούρεμα»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγεβο, πως ένα «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.

«Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά» δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Ντομπρόβσκις: Οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση χρέους

Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις για την χώρα μας την Πέμπτη, διεμήνυσε πως η Κομισιόν «σε καμία περίπτωση» δεν προετοιμάζει Grexit.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν για την Ελλάδα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς «κούρεμα», καθώς όπως εξήγησε το «haircut» είναι μια δύσκολη απόφαση για αρκετά κράτη-μέλη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.