Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Είναι στο «χέρι» των Ελλήνων να μείνουν στην Ευρώπη

30

Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δηλώνει με βεβαιότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν δεν το κάνει όμως, τότε δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Αθήνα, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Φθάσαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση. Αν η Ελλάδα δεν την τηρήσει, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια», είπε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη του που δημοσιεύει η Bild σήμερα, Κυριακή. Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε ξανά την αντίθεσή του σε ένα Grexit και πρόσθεσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανένας δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της Αθήνας».

Χαρακτηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους, ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι πρέπει σε μία νέα κυβέρνηση να δίνεται χρόνος, ενώ εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να βοηθήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο θέμα του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στέλνοντας Γερμανούς εφοριακούς στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο και πρόσθεσε: «Ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις», ενώ ειδικά για τον ομόλογό του, τόνισε «Δικαιούται τον ίδιο σεβασμό όπως ο καθένας. Συμπεριφέρθηκε απέναντί μου απολύτως σωστά» και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τις συμφωνίες πιο σημαντικές από τις δηλώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.