Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Δεν μας αρέσει η εγγύτητα της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Ρωσία

23

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι το Βερολίνο στέκεται αρνητικά έναντι της εγγύτητας της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη Ρωσία.

Πρόσθεσε δε ότι το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική για την Ελλάδα σε σχέση με τη βοήθεια την οποία λαμβάνει από τους εταίρους της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το κατά πόσον οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της Ρωσίας αποτελούν λόγο ανησυχίας, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν μας αρέσουν».

Σημείωσε επίσης ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Η ελληνική κυβέρνηση απείλησε να αμφισβητήσει την ομοφωνία υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28» και η Μόσχα δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα την ζητούσε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπέγραψε τελικώς την επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτημα ρωσικής βοήθειας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση της Γερμανίας να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία.

«Είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε στενά και με λογικούς όρους με τη Ρωσία, όπως και για την ίδια τη Μόσχα να συμβάλλει σε ένα σταθερό παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.