Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε για Βενιζέλο: Χαίρομαι που ήρθε ένας φίλος, μαζί περάσαμε τα δύσκολα στην κρίση

51

Θερμή υποδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τον ισχυρό άνδρα του Βερολίνου. Αμετακίνητος ο Σόιμπλε: «Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα δοθεί προληπτική γραμμή πίστωσης στην Ελλάδα».

Από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόσθεσε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει διατεθειμένο, σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να διαθέσει προληπτική πιστωτική γραμμή.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ενώ στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση είπε: «χαίρομαι παρά πολύ για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού. Έχουμε κάνει πολλούς αγώνες και αναπτύξει μια πολύ φιλική σχέση αν και κατά τη διάρκεια της κρίσης έπρεπε να συζητήσουμε δύσκολα θέματα».

Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας του Βερολίνου, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση δύσκολων ετών, όμως ήταν επιτυχημένα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο θα πίστευαν ορισμένοι. Ο δρόμος των μερταρρυθμίσεων ήταν επιτυχημένος. Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτηση για παράταση του προγράμματος κατά 2 μήνες».

Βέβαια ο Σόιμπλε επέμεινε στη θέση του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος με την παρουσία των εταίρων στην Ελλάδα: «Την ερχόμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση θα φέρει το θέμα για ψήφιση στη γερμανική Βουλή. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα θα δοθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Η δίμηνη παράταση θα δώσει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Το Eurogroup είναι διατεθειμένο να διαθέσει την πιστωτική γραμμή. Οι εταίροι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε: «Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο κ. Σόιμπλε. Μας συνδέει παλιά και ειλικρινή φιλία. Περάσαμε δύσκολες στιγμές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι παράγοντας κλειδί στο Eurogroup. Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού βρίσκεται σε διαφορετική θέση. Εχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στέρεο τραπεζικό σύστημα».

Όσο για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπάρχει όμως και το μεγάλο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και του καθαρού ορίζοντα. Οπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε αποφασίσαμε με τον πρωθυπουργό να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν υπάρξει θετικό αποτελέσμα θα έχουμε 18 μήνες μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει εθνική κινητοποίηση για να απογειωθεί η οικονομία.

»Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει στη μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας μετά το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση με μεγάλη ικανοποίηση άκουσε τα συμπεράσμα του Eurogroup όπου ο κ. Σόιμπλε έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το Eurogroup μας ενθάρρυνε για τη δίμηνη παράταση και για την προληπτική γραμμή πίστωσης που είναι ένας θώρακας προστασίας διαφορετικός από την τρόικα».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίον θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, στις 16:30.

Οι κοινές δηλώσεις Σόιμπλε-Βενιζέλου:

Β. ΣΟΙΜΠΛΕ : Με τον κ. Βενιζέλο, υπήρξαμε επί σειρά ετών Υπουργοί Οικονομικών, δώσαμε μαζί πολλές μάχες σε δύσκολους καιρούς της ευρωκρίσης και έχουμε μια φιλική σχέση, ακόμα κι αν ευκαιριακά χρειάστηκε να επιλύσουμε δύσκολα ζητήματα. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της δύσκολα χρόνια, τα χρόνια αυτά είναι επιτυχημένα, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους. Η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και όσον αφορά στους δημοσιονομικούς δείκτες σε καλύτερη θέση από αυτή που θεωρούσαν δυνατή οι περισσότεροι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή, ήταν ένας κουραστικός δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει.

Η Ελλάδα χθες υπέβαλε αίτημα, ώστε το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα έληγε στην παρούσα μορφή στις 31 Δεκεμβρίου, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες. Ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων.
Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτό το δρόμο αλλά πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί είναι ενθαρρυντικοί για όλους, για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας.

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με τον κ. Σόιμπλε, μας συνδέει μια παλιά και στέρεη φιλία γιατί έχουμε ζήσει μαζί πάρα πολύ δύσκολες στιγμές σε σχέση με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί είναι η καθοριστική προσωπικότητα του Εurogroup, που είναι το κρίσιμο όργανο για τα θέματα αυτά.

Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως χάρη στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια τελείως διαφορετική θέση τώρα. Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα.

Στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα. Γι΄αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία. Και, τώρα πια, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, γνωρίζουν ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, που είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας, μετά το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδε τα συμπεράσματα του προχθεσινού Εurogroup, στη διαμόρφωση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο κ. Σόιμπλε. Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Και χαίρομαι, γιατί σ΄αυτήν την καθοριστική στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γύρω από τα θέματα αυτά, με τον πιο έγκυρο συνομιλητή που μπορεί να έχει κανείς, που είναι ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: 7imeres.gr

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν – Βενιζέλος: «Η αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης αποτελεί κύριο παράγοντα για την ελληνική οικονομία»

Τα σχόλια είναι κλειστά.