Ειδησεογραφικό site

Σχέδιο «συντάξεις φτώχειας» απεργάζεται το υπ. Εργασίας

26

 

Την «ισοπέδωση» της βασικής σύνταξης του ΙΚΑ στα επίπεδα του ορίου της φτώχειας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το κουαρτέτο των πιστωτών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα.Η πρόταση για το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο προβλέπει, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ότι η βασική σύνταξη θα κυμαίνεται στα 432 ευρώ, «ψαλιδισμένη» κατά 10% από το όριο των 486 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα.

Το σχέδιο «συντάξεις φτώχειας» θα περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, γράφει το ρεπορτάζ και συνεχίζει, αναφέροντας:

«Νωρίτερα, εντός του Αυγούστου, θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις οποίες η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στους εκπροσώπους των δανειστών την πρότασή της, η οποία προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας άμεσα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015».

Υπολογισμός

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο καθορισμού των συντάξεων, η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρονται να επεξεργάζονται πρόταση σύμφωνα με την οποία η βασική σύνταξη θα καλύπτεται μέσω των εσόδων του κράτους από τη φορολογία. Το σκέλος της αναλογικής σύνταξης θα μείνει ως έχει και θα είναι απόρροια των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες πρόκειται να ετοιμαστούν άμεσα.

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται η κατάθεση της ελληνικής πρότασης για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, καταλήγει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμα και έως 5 έτη άμεσα από το β΄ εξάμηνο του έτους με την περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα να ολοκληρώνεται στο 2021 έως το 2022.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.