Ειδησεογραφικό site

Σχέδια προστασίας των αστέγων το χειμώνα ζητεί από τους δήμους ο Β. Κεγκέρογλου

51

Να ορίσουν χώρους φιλοξενίας και να εκπονήσουν σχέδια δράσης για τις βασικές ανάγκες των αστέγων το χειμώνα και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες που οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, ζητεί από τους δήμους ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να αποσταλούν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό, την παροχή κατευθύνσεως προς τους δήμους αλλά και ενημέρωσης των πολιτών και επαγγελματιών, μέσω της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής «197».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υφυπουργού Εργασίας, οι δήμοι θα πρέπει:

-Να ορίσουν τους υπαλλήλους που θα έχουν την ευθύνη του συντονισμού της δράσης και της φύλαξης του χώρου.
-Να καθορίσουν τους κλειστούς θερμαινόμενους χώρους με επαρκή δυναμικότητα και εύκολη πρόσβαση και με την αυτονόητη επισήμανση τήρησης όρων υγιεινής. Οι χώροι αυτοί θα παραμένουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε 24ωρη ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση (από τις 20:00 έως τις 08:00) για την προστασία των αστέγων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
– Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε κουβέρτες και υπνόσακους που θα μπορούν άμεσα να διατεθούν.

Οι δήμοι, θα πρέπει ακόμη να φροντίσουν για:

-Τη συγκρότηση Ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των αστέγων.
-Την ενημέρωση και τη διασύνδεση των αστέγων με τις υπηρεσίες και τους φορείς παροχής δωρεάν σίτισης (πχ Κέντρα Σίτισης Αστέγων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ενορίες κλπ) καθώς και για την κινητοποίηση όλων των φορέων και την ενεργοποίηση εθελοντών.

Θα πρέπει τέλος να εξασφαλίσουν τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, εάν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.

Σε περίπτωση που οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ως προς τα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να συνεργαστούν με άλλους φορείς ή να καταθέσουν άμεσα σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου με έγκαιρη υποβολή σχεδίου δράσης προκειμένου να τους διατεθούν τα απαραίτητα υλικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.