Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: Mε γραβάτες και ανοιχτές αγκάλες σε επιχειρηματίες και πρέσβεις…

122

Του Σπύρου Nάννου

Συνήθως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν γραβάτα. Ακολουθούν το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να θυμίζουν «αντιεξουσιαστές της εξουσίας», όπως είχε πει κάποτε –για το ΠΑΣΟΚ– ο Γιώργος Παπανδρέου. Όταν όμως παίρνουν το αεροπλάνο και φεύγουν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το εξωτερικό, στις βαλίτσες τους διακρίνονται αρκετές γραβάτες. Και στο Σίτι του Λονδίνου, η καλή γραβάτα είχε την τιμητική της. Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης, ντυμένοι στην πένα, πέρασαν τις πόρτες της Nomura, της Merrill Lynch, της Deutsche Bank και της Kepler Cheuvreaux. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι προσκλήσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αυξάνονται.

Άλλωστε ο μόνος που έχει μείνει να διαμαρτύρεται είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και όταν αντιδρά, «πέφτει» το iskra.

Αυτή τη φορά όμως τα φώτα της δημοσιότητας –για ποικίλους λόγους– ήταν πάνω σε αυτές τις συναντήσεις. Και δεν είναι τυχαίο πως υπήρξαν και non papers για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, καθόλου κολακευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή, αν προτιμάτε, «προειδοποιήσεις» για το τι θα συμβεί εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις επόμενες εκλογές: χάος.

Το ακροατήριο στο Λονδίνο ήταν ένθερμο και θετικό προς τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επαφές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, έως ότου ανακοινωθούν οι εκλογές. Ωστόσο το «παραμύθι» δεν έχει πάντα καλό τέλος.

 Ο… ΖΗΜΙΑΡΗΣ ΤΗΣ CAPITAL

Από την Αθήνα, η Κουμουνδούρου παρακολούθησε στενά τα ελληνικά ΜΜΕ και όσα έγραφαν για τις συναντήσεις. Ήθελε να κρατήσει τα φώτα χαμηλά, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε υπάρχει και η εντολή του Αλέξη Τσίπρα, που πρόσφατα ζήτησε να υπάρχει ομογενοποίηση των θέσεων και των απόψεων από στελέχη του κόμματος. Όμως ένα όνομα τους έκανε ζημιά, βγάζοντας στη φόρα όλα όσα θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην κυβέρνηση. Και η αντίδραση ήταν έντονη για την παρουσία και όχι για την… ταμπακέρα!

Αναφερόμαστε στον Γιοργκ Σπόνερ, τον εκπρόσωπο του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital που τα έβγαλε όλα στη φόρα. Γνωρίζοντας μάλιστα πως θα αμφισβητηθεί για όσα γράφει στο περιβόητο e-mail, σημείωνε με έμφαση τα εξής: «Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το ήθελα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν να τον φάνε… Την αρχή έκαναν οι Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως δεν υπήρχε ούτε καν στη λίστα των συμμετεχόντων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε με τη Νέα Δημοκρατία. Κρατήστε αυτό: Όταν ο Γιώργος Σταθάκης είχε βρεθεί στην… κοιλιά του κήτους, το ΔΝΤ, είχε επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση πως το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο θα αποπληρωθεί κανονικά και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι προς διαπραγμάτευση είναι το ευρωπαϊκό… κομμάτι. Τότε δεν είχαν βγει ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου.

 ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΠΟΝΕΡ

Ποιος είναι ο Γιοργκ Σπόνερ; Θεωρείται από τα «μεγάλα κεφάλια» της Capital και τρόμαξε όλους τους Έλληνες με όσα έγραψε στο e-mail, δείχνοντας ξεκάθαρα –σύμφωνα με τα πιστεύω του– το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην εξουσία. Και τι δεν έγραψε:

– «Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα».

– «Το πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο, το οποίο είχαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος».

– «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων».

– «Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κ.κ. Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο».

Ενημερωτικά, η Capital Group Companies έχει πείρα άνω των 50 ετών στις επενδύσεις σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, ενώ ο κ. Σπόνερ εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία και το 2011 μπήκε στη λίστα με τα «Top Gun Επενδυτικά Μυαλά» για την Ευρώπη, όπως αναδείχθηκαν από αναλυτές για λογαριασμό της Brendan Wood International. Μάλιστα, έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και έχει συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

«ΞΥΛΟ» ΑΠΟ BANK OF AMERICA

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στην ανάλυση της Bank of America για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πόρισμα:

– Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει plan B για την περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετακύλιση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς.

– Υπάρχει ανησυχία των ξένων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ακολουθούν εντός του 2015 εκλογές στην Ισπανία, στις οποίες προηγείται το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα και αν τελικά βρεθεί η μέση οδός, θα μπορούσε να πάρει σχεδόν όλο το 2015, με τους κινδύνους στο μεταξύ να παραμένουν.

 ΚΑΙ ΟΙ… ΣΟΦΟΙ ΤΟΥ ΓΑΠ

Στο Σίτι του Λονδίνου υπήρξαν και «ωραία» ραντεβού που είχαν κλειστεί από πολύ νωρίς. Ειδικότερα, ο Γιάννης Μηλιός συναντήθηκε με έναν κύριο που, από… παπανδρεϊκός, τώρα δηλώνει θαυμαστής του Τσίπρα. Και μάλιστα συνεργάζεται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2013.

Αναφερόμαστε στον Κέβιν Φέδερστοουν, κάτοχο της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του LSE. Ποιος είναι; Έχει διατελέσει επικεφαλής της ομάδας των πέντε σοφών (Ρ. Πάρκερ, Λ. Παγκρότσκι, Τζεφ Μάλγκαν, Ρ. Ουίλκινς) που επιστράτευσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας, το 2010, και του υπέβαλαν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Είχε προτείνει μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου να μετατραπεί σε… Καγκελαρία!

Εδώ και ένα χρόνο έχει «αφήσει» τον πρώην πρωθυπουργό και είναι πλέον στις αγκάλες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, αυτή η «αγάπη» έχει μπόλικο… χρήμα, καθώς είναι γνωστό πως ο Κέβιν Φέδερστοουν επιζητεί επιχορηγήσεις για το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο LSE.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε τι έλεγε το 2012, πριν από τις εκλογές, στην εφημερίδα «Guardian» και στην ερώτηση τι θα συμβεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα: «H Ευρώπη θα πρέπει να φοβάται μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ… Σε μια τέτοια περίπτωση, προβλέπω χάος. Θα επικρατήσουν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας στις διεθνείς οικονομικές αγορές…»

 ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ… ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας –με τη βοήθεια του Νίκου Παππά και με «εκτελεστή» τον Πάνο Σκουρλέτη– βλέπει συνεχώς επιχειρηματίες. Σημαντική λεπτομέρεια: Τα ραντεβού ζητούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες –όχι ο ΣΥΡΙΖΑ– και ως επί το πλείστον οι απαντήσεις είναι παραπάνω από θετικές. Η Γιάννα Αγγελοπούλου μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άλλοι στην… ουρά για την επόμενη μέρα.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως οι συναντήσεις με τους επιχειρηματίες γίνονται παράλληλα με τις συναντήσεις που κάνει ανοιχτά-κρυφά ο Αλέξης Τσίπρας με πρέσβεις στην Αθήνα.

 ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ – «ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ» ΣΤΟΝ… ΚΑΤΑΛΟΓΟ

Οι ομιλίες του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού στο Σίτι του Λονδίνου έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο όλα καλύπτονται κάτω από το «πολιτικό χαλί» που έχει στρωθεί στην Κουμουνδούρου με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης έκαναν αγώνα δρόμου, ώστε να μη σημειωθούν ακραίες αντιδράσεις για τις συζητήσεις που έγιναν με τα funds στη βρετανική πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησαν να προβάλουν την είδηση της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεοδώρα Τζάκρη. Μια εξέλιξη που «μαγνήτισε» τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς από όσα διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο.

Ακόμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που θεωρητικά είναι ο «σκληρός» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε με αμυντικές διαθέσεις τις συναντήσεις με τα ξένα funds, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Την πορεία της χώρας την καθορίζει ο ελληνικός λαός και όχι τα funds, είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Τα ίδια πράγματα που λέμε μέσα, τα λέμε και έξω. Ο Γ. Σταθάκης και ο Γ. Μηλιός στο Λονδίνο δεν διαπραγματεύτηκαν με κανέναν, γι’ αυτό και βλέπετε τις αντιδράσεις, απλώς εξέθεσαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες λέμε κάθε μέρα. Τα δύο e-mails από τις τράπεζες αυτό λένε στην πραγματικότητα».

Βέβαια, εάν πάρει κανείς τον κατάλογο των συμμετεχόντων, θα καταλάβει πως μόνο τυχαία πρόσωπα δεν ήταν! Εάν ψάξει κανείς τα βιογραφικά τους, θα διαπιστώσει τις εμπρηστικές δηλώσεις τους για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και κυρίως τις σχέσεις τους με γνωστό επενδυτή που έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (ανοίγει πόρτες στον Αλέξη Τσίπρα) αλλά και Έλληνες πολιτικούς. Θα διαπιστώσει επίσης τις σχέσεις που έχουν με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και εκτός Ελλάδας.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΑ ΕΙΠΕ…

«Δεν ξέρω τι συνιστώσες υπάρχουν εκεί μέσα. Είναι ένας συνασπισμός ανθρώπων, οι οποίοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις ακόμα και σε βασικά θέματα που αφορούν τη διαχείριση της οικονομίας. Πιστεύετε ότι με τις αποκρατικοποιήσεις θα σώσετε την οικονομία; Θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε κοιμισμένη ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80. Ο κ. Τσίπρας είχε τη διερευνητική εντολή και έβλεπε τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ». Αν αναρωτιέστε ποιος μπορεί να έχει πει όλα τα παραπάνω κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σας πληροφορούμε ότι δεν τα έχει πει ο Άδωνις. Η Θεοδώρα Τζάκρη τα έχει πει σε πάνελ του 2012. Το βιντεάκι βρέθηκε στο διαδίκτυο και έχει γίνει ανάρπαστο.

 ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ

Ακόμη δεν ξεκίνησε κι άρχισε να κουράζεται ο Αλέξης Τσίπρας… Δεν είναι και λίγα αυτά που έχει στο κεφάλι του τελευταία. Εκτός από τα άλλα τα καθημερινά, έχει και τη Χρυσούλα Γιαταγάνα που θέλει να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από πού κι ως πού; Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε;

 ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ «ΜΠΕΝΙ»

Και ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά όχι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον ενοχλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί άραγε; Καλά θα κάνει να αλλάξει γνώμη, γιατί πρόσκληση για συνάντηση μόνο ο Βενιζέλος τού έστειλε. Τζάμπα τα τάματα στο Άγιον Όρος, τζάμπα η επίσκεψη στον πάπα, θα αργήσει η βοήθεια του Θεού…

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.