Ειδησεογραφικό site

Συντηρεί το «έκρυθμο» κλίμα η Άγκυρα – «Κανόνες εμπλοκής» στα πολεμικά πλοία από τον Αρχηγό του Τουρκικού ναυτικού!

28

«Κανόνες εμπλοκής» σε όλα τα πολεμικά πλοία του Τουρκικού Στόλου, που έρχονται κατευθείαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπως είπε, έχει μοιράσει ο Αρχηγός των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Πρόκειται ασφαλώς για άλλη μία προσπάθεια συντηρήσεως του «πολεμικού κλίματος» στην Ανατολική Μεσόγειο που επιδιώκουν οι Τούρκοι στο πλαίσιο «ψυχολογικών επιχειρήσεων» που αυτοί διεξάγουν εδώ και καιρό.

Συμφώνως με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Αμπατζή, ο Αρχηγός των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, αναφορικώς με την πολυεθνική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε ότι «αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια» και ότι «αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».

Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού ΠΝ συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Επιτελείο Ναυτικών Δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας: «Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

Ο Ναύαρχος Μποστάνογλου τόνισε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος ‘’Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά’’. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές». Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η Άγκυρα να κάνει λόγο ΤΩΡΑ για «κανόνες εμπλοκής».

Σημειώνεται ότι η άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγεται το διάστημα 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή τουρκικών και ΝΑΤΟϊκών ναυτικών μονάδων και αεροσκαφφών από ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία και Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης: Το παρασκήνιο της συμφωνίας του Καΐρου και οι επόμενες κινήσεις – H τουρκική απάντηση προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση

Τα σχόλια είναι κλειστά.