Ειδησεογραφικό site

Συνεχίζουν τον πόλεμο υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα – Με βαρύτατους υπαινιγμούς στρέφονται κατά του Διοικητή της ΤτΕ

48

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, όχι όμως και τον Διοικητή της για τον οποίο θεωρεί ότι υπερβαίνει τα όρια του θεσμικού του ρόλου και παίζει πολιτικό παιχνίδι με προσωπικές βλέψεις.

Στο πλαίσιο αυτό χθες δεν υπήρξαν πολεμικές δηλώσεις όπως του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που μίλησε την Τετάρτη για “σκάνδαλα στην Αγροτική και την ΤτΕ και για εγκλήματα που δεν θα μείνουν ατιμώρητα” ωστόσο η αποδοκιμασία του κ. Στουρνάρα συνεχίστηκε. Μετά και την έμμεση παρέμβαση της ΕΚΤ και την διαρροή του  κ. Στουρνάρα ότι δεν βλέπει λόγο να παραιτηθεί, φαίνεται να κλείνει ο πρώτο γύρος της αντιπαράθεσης που έχει παρελθόν, εξελίσσεται στο παρόν, αλλά θα έχει και μέλλον. Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη λένε ότι “όπου τον βρίσκουν εκτεθειμένο θα τον χτυπούν και ότι στόχος είναι πάντα να υποχρεωθεί σε παραίτηση”. Μέχρι τότε λένε “ο κ. Στουρνάρας θα υποχρεωθεί να σταματήσει να υπονομεύει την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης με διαρροές στοιχείων και πληροφοριών σε διάφορους παραλήπτες και θα υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στο τραπεζικό σύστημα”. Φυσικά εννοείται ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη ένα δικό της πρόσωπο και όχι τον δηλωμένο “μνημονιακό” Γιάννη Στουρνάρα.

Αποδοκιμασία από Σακελλαρίδη και Βαρουφάκη

Στο μπρίφινγκ ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης αντιπαρήλθε το ερώτημα για το αν  «εάν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα” και απάντησε στερεότυπα ότι  “η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας» αφήνοντας όμως αιχμή ότι “είναι ευθύνη πρώτα απ΄ όλα της ίδιας της ΤτΕ να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της”. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει κανένα θέμα με τον κ. Στουρνάρα και ότι «αν έχουν προκύψει ζητήματα αυτά σίγουρα δεν έχουν προκύψει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης» εννοώντας σαφώς ότι είναι οι παρασκηνιακές ενέργειες του κ. Στουρνάρα όπως έδειξε το e-mail που έφυγε από το γραφείο του που προκάλεσαν το θέμα. Αντίθετα ο κ. Σακελλαρίδης κάλυψε πλήρως τον κ. Λαφαζάνη λέγοντας ότι «Πολιτική κριτική για πεπραγμένα κάποιου που ήταν υπουργός Οικονομικών, μπορεί και οφείλει να γίνεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης  ο οποίος δήλωσε: «Το Υπουργείο Οικονομικών θεσμικά σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ. Θα κάνω όμως μία παρατήρηση: η ανεξαρτησία λειτουργεί και από τις δύο κατευθύνσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσω την αρχή της ανεξαρτησίας της Τράπεζα της Ελλάδας και να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο ασκεί το έργο της. Αλλά θα έπρεπε και η ΤτΕ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο».

Το συνολικό πλαίσιο έβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης  ο οποίος δήλωσε ότι “ Υπήρξε η οφειλόμενη κριτική σε σχέση με κινήσεις, οι οποίες, είτε ευθέως έχουν γίνει από τον ίδιο, είτε αποδίδονται στις υπηρεσίες και το στενό προσωπικό του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας». Ο κ. Φίλης έδωσε πολιτικές προεκτάσεις: «Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε πολιτικός, δεν είναι ένας τραπεζίτης. Ηταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα με πολύ επώδυνες παρεμβάσεις για τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι έχει ναυαγήσει το παλιό πολιτικό προσωπικό και έχει στο μυαλό του – πιστεύω – το μοντέλο να είναι όχι αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός από κόμματα που θα συνέκλιναν… Αυτό αφορά τον κ. Στουρνάρα, όχι εμάς. Υπερβαίνοντας τα όριά του».

Μία αντιπαράθεση με παρελθόν και μέλλον

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Στουρνάρα είναι πολύ παλιά. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αντιδράσει έντονα στην επιλογή του κ. Στουρνάρα και είχε προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει για πέντε χρόνια την επόμενη κυβέρνηση. Την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα δεν ήθελε ούτε το τότε πρωθυπουργός ο οποίος τον ήθελε στην θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας είχε δημιουργήσει μόνος του τις εξελίξεις επιταχύνοντας μάλιστα τότε τον ανασχηματισμό. Ο κ. Στουρνάρας είχε ισχυρά ερείσματα στο εξωτερικό τα οποία διατηρεί. Οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι σε συναντίληψη και επικοινωνία με τους πιο σκληρούς παίκτες εναντίον της χώρας μας τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Τόμσεν οι οποίοι και συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ακριβώς οι αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης που μπλοκάρουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και αρνούνται να δώσουν μία αμοιβαία επωφελή λύση στο ζήτημα της Ελλάδας. Αντίθετα, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, η κάλυψη που του έδωσε μέσω της διαρροής στο Bloomberg, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ήταν τυπική και αναμενόμενη. Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αφήσει εντελώς ακάλυπτο έναν από τους κεντρικούς τραπεζίτες μέλη της, ωστόσο εκτιμούν ότι στον επόμενο γύρο δεν θα υπάρξει στήριξη.

Για τους κυβερνητικούς το σενάριο προβλέπει αποτυχία των διαπραγματεύσεων, συνθήκες κρίσης και διαμόρφωση συνθηκών ανωμαλίας για μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας υπό τον κ. Στουρνάρα ο οποίος θα εφαρμόσει την πιο σκληρή εκδοχή της μνημονιακής πολιτικής με τις ευλογίες Σόιμπλε και Τόμσεν την οποία είχε ασμένως στηρίξει ως υπουργός Οικονομικών και κατά την κυβέρνηση συνεχίζει και τώρα υπερβαίνοντας το όριο του θεσμικού του ρόλου. Τα κυβερνητικά στελέχη υπαινίσσονται καθαρά ότι παρόμοια e-mail από το γραφείο του κ. Στουρνάρα υπάρχουν και προς άλλους παραλήπτες και ότι είτε ο ίδιος είτε συνεργάτες του -εν γνώσει του ή όχι- έδιναν πληροφορίες στα μέλη των “Θεσμών” κατά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.