Ειδησεογραφικό site

Συνεχίζεται αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής

35

Συνεχίζεται αύριο η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εν μέσω συγκεντρώσεων αντιφασιστικών οργανώσεων, όπως και κατοίκων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στην διεξαγωγή της στην πόλη τους.

Αύριο -και αφού νομιμοποιηθεί και τυπικά η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής- αναμένεται επισήμως να τεθεί το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλη αίθουσα. Πρόκειται για θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ήδη κατά την έναρξη της δίκης, στις 20 Απριλίου, η Εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.

Για το θέμα της αίθουσας έχουν ζητήσει να κάνουν παρέμβαση στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της περιοχής, οι οποίοι ήδη τόνισαν στους δικαστές ότι ο χώρος διεξαγωγής της δίκης βρίσκεται ανάμεσα σε σχολεία γεγονός που δυσχεραίνει την διεξαγωγή των εξετάσεων των μαθητών.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει και από την Ένωση Συντακτών, καθώς οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους είναι εξαιρετικά αντίξοες λόγω του χώρου αλλά και λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών στις τεχνικές υποδομές για την κάλυψη της διαδικασίας (ίντερνετ, κακή ηχητική κάλυψη).

Η πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής βρήκε άδειες τις θέσεις στο εδώλιο των περισσοτέρων από τους κατηγορούμενους βουλευτές και του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και αύριο οι κατηγορούμενοι που φέρονται να ανήκουν στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Κατά την πρώτη μέρα της δίκης παρόντες στην δικαστική αίθουσα από τους, κατά την δικογραφία, «διευθύνοντες την οργάνωση» ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Συνολικά από τους 68 πλέον -καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης έχει αποβιώσει- κατηγορούμενους, παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι 44, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά κρατούμενος δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Η έναρξη της δίκης ωστόσο «σημαδεύτηκε» από επίθεση που δέχθηκαν μάρτυρες -φίλοι του Φύσσα- από ομάδα αγνώστων λίγα στενά πιο μακριά από το δικαστήριο. Το γεγονός αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τους εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής, η οποία ήδη ζητά προστασία των ανθρώπων που θα καταθέσουν στην δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας.

Σε μερικές ώρες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου που καλείται να δικάσει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και να αποδώσει δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι:

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες.

Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του Εισαγγελέα μετά την δολοφονία Φύσσα, αλλά και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθούν ποινικά.

* Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαιη επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Στην δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της οι υποθέσεις:

* Δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Ζαχζάτ Λουκμάν, στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008 για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος οι οποίοι λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στην δικογραφία είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.