Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τραπεζίτες – Στο τραπέζι τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ και τα «κόκκινα» δάνεια

220

Συνάντηση με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην συνάντηση θα είναι παρόντες οι διοικητές των ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, και το θέμα που -κατά πληροφορίες- αναμένεται να συζητηθεί είναι το αδιάθετο κεφάλαιο των 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Αθήνα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της ειδικά μετά την συμφωνία του Eurogroup για την πιστωτική γραμμή στήριξης ECCL, αλλά και μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τη Δευτέρα αύξησε την πίεση προς την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ώς το τέλος του χρόνου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφεί.

Τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2014, καθώς στη συνέχεια -όπως προβλέπεται- θα πρέπει να επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να ακυρωθούν μειώνοντας ισόποσα το χρέος.

Η χρήση του ποσού αυτού είχε στα τέλη του 2013 επεκταθεί για έναν χρόνο, καθώς εκκρεμούσε η περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Στην συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τους τραπεζίτες αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.