Ειδησεογραφικό site

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία

35

Η αύξηση των ψήφων από 160 σε 168 αναπτέρωσε τις ελπίδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο όμως παράλληλα με την προεδρική εκλογή προετοιμάζεται και για εκλογές. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε χθες μετά την ψηφοφορία ότι “έγινε ένα σημαντικό βήμα, θεωρητικά βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο” για να προσθέσει όμως και την εκτίμησή του “προσωπικά δεν το πιστεύω”.

Ήδη από την πρώτη ώρα μετά την χθεσινή ψηφοφορία στους διαδρόμους της βουλής ήταν διάχυτη μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης η αίσθηση ότι “τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι με την πρώτη ψηφοφορία, ωστόσο με τα τωρινά δεδομένα Πρόεδρος δεν εκλέγεται, ο κ. Σαμαράς πρέπει να κάνει κι άλλη πολιτική κίνηση παρόμοια με το κυριακάτικο διάγγελμα”. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έλεγαν ότι “δεν προβλέπεται άλλη πολιτική κίνηση, ο κ. Σαμαράς εξάντλησε τα περιθώρια που είχε”.

Για να κόψουν τις σχετικές συζητήσει πρόσθεταν ότι “δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να αλλάξει ο υποψήφιος για την Προεδρία, η τελική ψηφοφορία θα γίνει με υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα”. Υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε με εκνευρισμό: “δηλαδή τι άλλο θέλουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές,  ο πρωθυπουργός έκανε δεκτά τα αιτήματά τους” και ακολούθως άφηνε να εννοηθεί ότι ζητούν προσωπικά ανταλλάγματα και αδιαφορούν για την πολιτική συγκυρία. Έτερο πολιτικό στέλεχος επέμενε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές αφού πρώτα αναλογιστούν τί σημαίνει αυτό. Ο ίδιος πρόσθετε: “αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε στις 4 Ιανουαρίου θα επιστρέψει η Τρόικα για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, σε διαφορετική περίπτωση η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή”. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι υπάρχει σχέδιο για να βρεθούν οι 12 κρίσιμες ψήφοι. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα αφού θα πρέπει να διασπαστούν εκτός από την ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και να μεταστραφούν ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι την τελική ψηφοφορία της επόμενης Δευτέρας πολλά θα γίνουν στο παρασκήνιο, πιέσεις θα ασκηθούν και βουλευτές θα δελεαστούν. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους να μην περιμένουν να αλλάξει η υποψηφιότητα για την Προεδρία. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν τότε δύσκολα θα αλλάξει η αρνητική προεδρική αριθμητική. Οι ημέρες των εορτών δεν ευνοούν. Όπως έλεγε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αν ήταν μία φυσιολογική περίοδος θα φαίνονταν οι αναταράξεις στις αγορές, η πτώση στο χρηματιστήριο, η άνοδος των spreads, θα υπήρχαν δηλώσεις διεθνών παραγόντων που θα επηρέαζαν και τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και πρόσθετε ότι η συγκυρία δεν ευνοεί την κυβέρνηση για να ξεδιπλώσει την πολιτική της.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.