Ειδησεογραφικό site

Στ. Θεοδωράκης: Ευκαιρία για τη χώρα το ΕΣΠΑ και η ενθάρρυνση της καινοτομίας

39

Ως μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί επιδερμικά χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», στο οποίο συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής.

Όπως τόνισε για χώρες όπως η Ελλάδα, που απειλούνται με συντριβή του παραγωγικού τους ιστού, μέσα από κοντόφθαλμα μέτρα σταθεροποίησης, η καινοτομία ξεπροβάλλει ως η μόνη δυνατότητα εξόδου.

Υπογράμμισε δε πως ο ρόλος της πολιτείας είναι πολύ σημαντικός.

«Στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, πολλές καινοτόμες δράσεις, που απαιτούν κεφάλαια «βαλτώνουν» λόγω ένδειας χρηματοδότησης», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση των εξωγενών πηγών χρηματοδότησης της καινοτομίας, όπως τα προγράμματα χρηματοδότησης και το ΕΣΠΑ, από το οποίο υπολογίζεται μέχρι το 2020 να απορροφηθούν 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης και εκτέλεσης στρατηγικών «έξυπνης εξειδίκευσης που συνδέονται με περιφερειακή ανάπτυξη- συμμετοχικές-διαδικασίες- “πάντρεμα” του τοπικού παραγωγικού ιστού με τεχνολογικές- καινοτομικές δεξιότητες- συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, και όχι απλώς τήρηση νομότυπων διαδικασιών».

Επιπλέον ο κ. Θεοδωράκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω δράσεων για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, όπως για παράδειγμα: Την επένδυση κονδυλίων στα εργαστήρια των πανεπιστημίων που κάνουν πειραματική έρευνα, τη βοήθεια της συνεργασίας του ακαδημαϊκού χώρου με τις τοπικές βιομηχανίες, την ενίσχυση της φοιτητικής επιχειρηματικότητας, τον εξευρωπαϊσμό του θεσμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειοδότησης πνευματικών δικαιωμάτων, την απενεχοποίηση της αποτυχίας, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και την μείωση της γραφειοκρατίας και των εισφορών (ασφαλιστικών και φορολογικών) στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για κομματικό ζυγό στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, στην αγορά, στον τραπεζικό δανεισμό, στη γραφειοκρατία, που έχουν μεταβάλει πολλούς από δημιουργούς σε υπαλλήλους.

«Αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο, ούτε με ένα μεγάλο ΕΣΠΑ, αλλά απαιτεί τη «μεγάλη συνωμοσία του καλού»» είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.