Ειδησεογραφικό site

Στρατούλης: Γιατί να αποκλείσουμε την προσφυγή στη BRICS για χρήματα;

24

Υπέρ της προσφυγής στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης σε δηλώσεις του λίγο μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αναλαμβάνει να διερευνήσει τη δυνατότητα αυτή.

«Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μία κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε;» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις του ο κ. Στρατούλης.

«Είναι μία δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι» συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει «εναλλακτικές δυνατότητες πάρα πολλές, και ρευστότητας και χρηματοδότησης και αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα… εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και το περιεχόμενο της συμφωνία ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την άποψη ότι το κείμενο που τελικά θα παρουσιαστεί δεν θα αναιρεί τις βασικές πλευρές των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αν και παραδέχθηκε ότι «ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό».

Ερωτηθείς εάν ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ακυρώνουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε μιλώντας στο RealFM ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι η συμφωνία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εκτίμησή μου είναι, επίσης, ότι οι βασικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις και για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να τηρηθούν. Από εκεί και πέρα μένουν, οι μέρες που μένουν, για να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία που δεν θα μας οδηγήσει σε ταπεινωτική υποταγή, αλλά θα ανοίγει δρόμους ελπιδοφόρους, τουλάχιστον θα δίνει κάποιες θετικές διεξόδους για τον λαό και την πατρίδα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.